Akoestiekfabriek ontwerpt zijn akoestische panelen op circulaire wijze. Zo zorgt de fabrikant er niet alleen voor dat de panelen generatieslang kunnen meegaan en omkeerbaar worden opgehangen om hun integrale hergebruik te faciliteren, de panelen bestaan ook voor 90% uit herwerkte gerecupereerde rotswolpanelen. Die rotswolpanelen redt Akoestiekfabriek eigenhandig van de afvalberg. Laatst deed de fabrikant dat nog op een werf van Brussels Airport.
De werf betrof de ontmanteling van een verouderd kantoorgebouw volgens de principes van de circulaire economie, die kadert binnen het project Circulaire Sloopteams van Embuild Vlaanderen, dat zoekt naar manieren om gebouwen als materialenbank te benaderen. Het sloopbedrijf schakelde Akoestiekfabriek in om de akoestische plafondpanelen van rotswol te recupereren.
“We zijn snel ter plaatse gegaan om de systeemplafonds te demonteren en ze vervolgens mee te nemen naar ons atelier”, vertelt Eva De Smedt, directeur van Akoestiekfabriek. "Daar transformeren we ze tot nieuwe hoogwaardige akoestische oplossingen. We zijn fier dat deze opdracht voor Brussel Airport wordt gezien als een voorbeeld van circulaire sloop.”
Dat net Brussels Airport kan uitpakken met een voorbeeldwerf binnen het project Circulaire Sloopteams, is geen toeval. Duurzaamheid vormt een centraal thema in de strategie van de luchthavenbeheerder, die nieuwe gebouwen dan ook laat ontwerpen volgens de principes van circulair bouwen. Christel Vandenhouten, head of sustainable development bij Brussels Airport, licht toe: “We bouwen op Brussels Airport alleen nog 100% duurzame kantoorgebouwen en hergebruiken waar mogelijk bouwmaterialen uit verouderde gebouwen die gesloopt of gerenoveerd moeten worden. De samenwerking met Akoestiekfabriek past in die duurzame strategie. Onze oude plafondpanelen krijgen nu een tweede leven als akoestisch paneel.”
Materialenpaspoort voor elk nieuw gebouw van Brussels Airport
“Om die circulaire aanpak in de toekomst nog efficiënter te maken,” gaat ze voort, “krijgt elk nieuw gebouw op de luchthavensite een materialenpaspoort. Zo zijn materialen eenvoudig te vinden met het oog op hun eventuele hergebruik.”
Naast zoeken naar manieren om gebouwen als materialenbank te benaderen, wil het project Circulaire Sloopteams ook inspiratie bieden om tot tot een bredere adoptie van circulaire bouwpraktijken te komen. Het staat buiten kijf dat het hergebruik van de akoestische plafondtegels op Brussels Airport zo'n inspirerend voorbeeld is. Het toont hoe samenwerking tussen sloopbedrijven en innovatieve producenten, zoals Akoestiekfabriek, de weg kan wijzen naar een duurzamere toekomst.