Build Circular.Brussels helpt bouwbedrijven meer circulair worden

BRC Bouw en de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad lanceerden op 25 oktober met de steun van Leefmilieu Brussel een gloednieuw programma om Brusselse bedrijven op te leiden en te begeleiden naar circulair bouwen: Build Circular.Brussels. Het gaat om de veruitwendiging van een steunmaatregel uit het Brusselse herstelplan om het concurrentievermogen van de bedrijven te versterken tijdens de coronacrisis.

Volgens een enquête van de Confederatie Bouw ingevuld door 359 bedrijven, ondervindt de bouwsector door de coronacris alsmaar meer problemen. Terwijl 56% van de bedrijven aangeeft veel kleinere orderportefeuilles te hebben, is 38% van plan om tegen het einde van het jaar een deel van het personeel te ontslaan.

Om de bouwsector in de hoofdstad te ondersteunen, plant het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in zijn herstelplan om bijna 600 Brusselse bouwbedrijven op te leiden en te begeleiden. Dat ambitieuze project kreeg de naam Build Circular.Brussels en werd toevertrouwd aan de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad (CBB-H) en aan het BRC Bouw, twee actieve spelers in de Alliantie Werkgelegenheid-Leefmilieu die van Brussel een gewest heeft gemaakt dat in de voorhoede staat bij duurzaam bouwen.

Via gratis opleidingen begeleid door deskundigen en een gepersonaliseerde ondersteuning wil Build Circular.Brussels de bouwbedrijven uit de hoofdstad helpen meer materialen te hergebruiken en minder afval te produceren. Bedrijven zullen ook leren om de voorkeur te geven aan hernieuwbare hulpbronnen en zelfs te anticiperen op de toekomstige evolutie van gebouwen door te denken aan de demonteerbaarheid van bouwelementen, enzovoort. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de kmo's en zko's, die bijna 90% van de bouwbedrijven met personeel in het Brussels Gewest vertegenwoordigen. Daarnaast staat het menselijke aspect en het bevorderen van lokale werkgelegenheid centraal in de aanpak.

Met een hoge dichtheid van gebouwen, weinig onbebouwde percelen en 70% van de gebouwen daterend van vóór 1945, wordt het Brusselse grondgebied gekenmerkt door bouwplaatsen waar renovatie ofwel heropbouw na sloop plaatsvindt. Die specifieke kenmerken van het Gewest maken het een ideale voedingsbodem voor innovatie op het vlak van circulariteit. Brussel kan zich positioneren als een Europese leider op het vlak van rationeel gebruik van hulpbronnen en het hoogwaardiger hergebruik van materialen in de bouwsector.

Vandaag de dag vertegenwoordigt het afval van de bouwsector meer dan 30% van het niet-huishoudelijk afval van de hoofdstad, ofwel 628.000 ton per jaar. 91% daarvan wordt hergebruikt, maar het gaat meestal om recyclage, zodat de nieuwe toepassing niet even hoogwaardig is al de eerste. Upcyclingprocessen moeten dus meer ingang vinden.

Samengevat: het doel van Build Circular.Brussels is bedrijven in staat te stellen om gratis opleidingen te volgen over de specifieke kenmerken van circulair bouwen en begeleiding te krijgen bij het duurzaam omzetten van deze verworven kennis in hun businessmodel. Bedrijven die deze opleidingstrajecten hebben gevolgd zullen opgenomen worden in lijsten die aan opdrachtgevers ter beschikking zullen worden gesteld.

Deel dit artikel:

Onze partners