Build to Rebuild: circulair zelfbouwpakket voor dubbelhoge casco ruimtes

Het jonge ontwerperstrio Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno dat in 2022 met Build to Rebuild de allereerste WOAW of Woonidee-award van de provincie Antwerpen won, stelde vorige week in het Antwerpse provinciehuis de resultaten voor van het onderzoek dat volgde op het winnen van de award. Met 5.000 euro en de hulp van woonexperts mochten ze gedurende anderhalf jaar uitzoeken of hun idee, een circulair en budgetvriendelijk zelfbouwpakket dat flexibel kan worden ingezet, zowel in de lengte en de breedte als in de hoogte – de ontwerpers pleiten dan ook voor een opwaardering van dubbelhoge casco ruimtes, ook in de praktijk kan werken. En dat is zo, zo bewijzen de handleiding en bijbehorende prototypes die ze aan de wereld toonden.

Met de WOAW ondersteunt Provincie Antwerpen sinds 2022 jaarlijks jonge creatievelingen met verfrissende woonideeën ondersteunen. Met Build to Rebuild van Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno kende de prijs twee jaar geleden zonder twijfel een mooie eerste winnaar. Dat zelfbouwpakket waarvan de eenvoudig (de)monteerbare elementen anders kunnen worden geplaatst in de woonst, is ook levensvatbaar, zo bleek vorige week toen het ontwerperstrio een handleiding en bijbehorende prototypes voorstelde, het resultaat van van het onderzoek dat het trio na de winst van de WOAW gedurende anderhalf jaar mocht voeren onder begeleiding van verschillende woonexperts en met 5.000 euro.

“De veranderende woonbehoeften van moderne gezinnen vragen om meer flexibele woonoplossingen zoals cohousing en modulair wonen. Betaalbaarheid en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol. Innovatieve bouwsystemen, zoals geprefabriceerde en demonteerbare oplossingen, zijn nodig als we slimmer willen omgaan met grondstoffen en ruimte. Net daarom wist het ontwerperstrio met Build to Rebuild de jury te overtuigen”, vertelde Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Wonen van de provincie Antwerpen, bij de voorstelling van de onderzoeksresultaten. “We zijn blij dat we als provincie met de WOAW ideeën van jonge enthousiastelingen dat extra duwtje in de rug kunnen geven én het wonen van morgen mee vorm kunnen geven.”


Alternatief voor extra bebouwing

Het idee van Rune Degryse, Cassandra Van Peer en Pieter-Jan Lerno, vandaag allen actief in de architectuurwereld, maakt het mogelijk de configuratie van dubbelhoge casco ruimtes makkelijk en zonder ingrijpende werken te veranderen met behulp van gestandaardiseerde, eenvoudig te (de)monteren elementen. Dat laat bewoners toe hun woonruimte zelf aan te passen aan hun veranderende woonbehoeften, van een dubbelhoge loft tot een woning met meerdere slaapkamers. Vandaag de dag is er een enorm tekort aan woongelegenheden in Vlaanderen en met dit idee wilde het ontwerperstrio een alternatief bieden voor extra bebouwing.

Het ontwerperstrio pleit, als antwoord op veranderende woonnoden, dan ook voor een herwaardering van de dubbele plafondhoogte, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Wooneenheden kun je immers niet alleen aanpassen in de lengte en breedte, maar ook in de hoogte. Net deze originele invalshoek werd twee jaar geleden sterk gewaardeerd door de jury, die ook aangenaam verrast was door de betaalbaarheid van het idee.

Build to Rebuild is nu dus praktisch toepasbaar gemaakt. De handleiding beschrijft de montageprincipes en onderdelen van het bouwpakket gedetailleerd zodat ook anderen ermee aan de slag kunnen. De prototypes die van enkele onderdelen werden gemaakt, maken een en ander nog inzichtelijker.


Expo

Aan de presentatie van de onderzoeksresultaten is ook een expo gekoppeld. De Build To Rebuild-expo biedt een inkijk in de handleiding en de verschillende onderdelen van het bouwpakket. Je kunt de expo vanaf 1 september tot 15 oktober bezoeken in de gebouwen van Kamp C in Westerlo. De ontwerpers hopen met de expo andere ontwerpers, investeerders en bewoners te inspireren met hun vernieuwende kijk op wonen.

Wie graag meedingt naar de WOAW 2024 kan zijn idee indienen via deze link.

Deel dit artikel:

Onze partners