Cabrio, Circubestek en Ambitiekaart Circulair Bouwen bekroond met European Innovation Procurement Award
Drie Vlaamse tools die als doel hebben van circulair bouwen de gangbare praktijk te maken bij openbare aanbestedingen, werden op 2 april bekroond met een European Innovation Procurement Award (EUIPA), een prijs waarmee de European Innovation Council van de Europese Commissie goede praktijken rond innovatieve overheidsopdrachten in de kijker zet. Het gaat om Cabrio, een gids voor (lokale) overheden met circulaire selectie- en gunningscriteria, Circubestek, een online platform waar voorschrijvers bestekteksten kunnen terugvinden van circulaire materialen en systemen, en de Ambitiekaart Circulair Bouwen, een instrument dat (lokale) overheden en andere bouwactoren helpt om hun circulaire ambities te detecteren en ze concreet toe te passen in bouwprojecten.
De EUIPA’s werken met een call. Wie met zijn project kans wil maken op de prijs, moet dat project dus registeren voor een bepaalde datum. Voorwaarde is vanzelfsprekend wel dat de indiener uit een EU-lidstaat komt of een duidelijke link heeft met Horizon Europe, een onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie voor de periode 2021-2027 met een totaalbudget van ruim 95 miljard euro.
Cabrio, Circubestek en de Ambitiekaart Circulair Bouwen waren als drieluik ingediend door BLIEBERG architects of a circular economy. Dat ontwerpbureau is de bezieler van Cabrio, dat het in een samenwerking met de UHasselt, Provincie Oost-Vlaanderen en Democo ontwikkelde, en ook een van de initiatiefnemers van het Circubestek-project, naast contentbureau Palindroom, C3A-ARKANCE, de VMSW en VIBE. Ook de Ambitiekaart Circulair Bouwen werd door BLIEBERG ontwikkeld, in opdracht van OVAM en in samenwerking met BeeldinZicht. Vlaanderen Circulair steunde de ontwikkeling van de drie tools financieel.
Het drieluik kaapte de EUIPA weg in de categorie ‘Facing societal challenges, Net Zero Industry Procurement’, die projecten bekroont die via openbare aanbestedingen maatschappelijke problemen aanpakken.
“Vereerd”
Kris Blykers, oprichter en zaakvoerder van BLIEBERG architects of a circular economy, nam de prijs in ontvangst. “We voelen ons enorm vereerd met deze erkenning”, reageerde hij. “Dit motiveert ons alleen maar om nog meer stappen te zetten in ons streven van circulair bouwen de gangbare praktijk te maken bij overheden, projectontwikkelaars, architecten en aannemers en om fabrikanten van bouwmaterialen richting circulair design te duwen. Deze award is ook zeker een erkenning voor het baanbrekende werk van Vlaanderen Circulair, dat de drie projecten – maar ook vele andere die de circulaire economie willen aanzwengelen – op verschillende vlakken steunde.”
De EUIPA’s, die ook nog een andere categorie omvatten, werden zoals elk kaar uitgereikt op de European Innovation Council Summit in Brussel, die dit jaar dus doorging op 2 april.
Alle info over (de winnaars van) de EUIPA’s vind je hier.