CANGO: modulaire, circulaire mantelzorgwoning

De modulaire houtbouwer Hahbo ontwierp in samenwerking met de Belgische ontwerper Axel Enthoven en met ondersteuning van Bureau Bouwtechniek een stijlvolle woonmodule voor zorgbehoevenden, CANGO genaamd. De mantelzorgwoning biedt op korte termijn een oplossing voor ouderen die waardig ouder willen worden met familie of vrienden om zich heen. Dankzij het circulaire ontwerp is ook een herbestemming van de module tot bijvoorbeeld een thuiskantoor, privépraktijk of tienerpaviljoen perfect mogelijk.

De reputatie van onze rusthuizen staat sinds COVID-19 onder druk en steeds meer mensen stappen over naar mantelzorg. Het Antwerpse bedrijf Hahbo, gespecialiseerd in modulaire houtbouw, zag de vraag naar mantelzorgwoningen dan ook stijgen en sloeg daarom de handen in elkaar met Belgische ontwerper Axel Enthoven. Samen ontwierpen ze de stijlvolle, modulaire en circulaire mantelzorgwoning CANGO. Ook Bureau Bouwtechniek droeg met zijn expertise bij aan de ontwikkeling van CANGO.

De moduleerbare woning kan op korte termijn kan worden geproduceerd én in één dag worden geplaatst. Het neutrale ontwerp laat de woonst perfect in elke omgeving passen. De combinatie van hout, staal en glas zorgt voor een strakke en moderne constructie die luxe en duurzaamheid uitstraalt. Met bewoonbare oppervlaktes vanaf 40 m² is CANGO geschikt voor één of meerdere personen. Het is ook mogelijk om er nog een terras aan toe te voegen. De woning is gezellig en hedendaags ingericht en beschikt ook over alle essentiële hulpmiddelen voor zorgbehoevenden. Ze is ook uit te rusten met alle vormen van domotica die alle kopzorgen wegnemen bij zowel de inwoner als zijn of haar omgeving.

De woonmodules worden met kwalitatieve, onderhoudsvriendelijke materialen vervaardigd en een zeer goede isolatie maakt de woonst ook energiezuinig. CANGO sluit aan bij de Cradle to Cradle-tendens: dankzij het circulaire ontwerp is ook een herbestemming tot bijvoorbeeld een thuiskantoor, privépraktijk of tienerpaviljoen perfect mogelijk.


Ingedeeld naar wensen bewoner(s)

“CANGO is de eerste woonmodule waar al van bij het ontwerp de zorgbehoevende centraal staat”, zegt Benoît Somers, directeur bij Hahbo. “Alles is zo ontworpen dat de bewoner of bewoners een comfortabel leven kunnen leiden en tegelijk kunnen genieten van de warme band en de veiligheid die familie biedt, maar met respect voor ieders vrijheid en privacy. Een CANGO-woning kan volledig naar de wensen van de bewoners worden ingedeeld en gemoduleerd zodat alle comfort voorhanden is. Ze kan perfect bewoond worden door een persoon of personen die nog probleemloos zelfstandig kan leven, maar is ook voorbereid op het moment dat er hier en daar een steuntje nodig is.”

“De CANGO-visie is eigenlijk heel eenvoudig: we willen een aangename verblijfplek creëren die niet stigmatiserend werkt. Eigenwaarde voor de 65-plusser heeft te maken met het bieden van oplossingen die vooruitziend zijn én niet meteen zichtbaar zijn”, vertelt ontwerper Axel Enthoven toe. “We hebben tal van kleine oplossingen gevonden die wel erg veel toegevoegde waarde bieden op het gebied van comfort en de hele evolutie van het ouder worden.”

De woningen zijn volledig drempelloos en rolstoel- en rollatortoegankelijk. Er loopt een leuning over de volledige kastenwand. De inloopdouche heeft geen opstapje, maar wel een steun en biedt ruimte aan een verzorger. Het badkamermeubel is zowel op zit-, als stahoogte. De vloerbekleding is schokdempend én voorzien van een antisliplaag. Met een lichtstrip is oriënteren ook in het donker eenvoudig. CANGO is uitgerust met de modernste technieken op het vlak van ventilatie, verwarming en koeling en is onderhoudsarm. Specifiek op de noden van de bewoner inspelend, kunnen alle zorgfuncties – aanwezigheidssensoren, noodknop … – of zelfs lichttherapie geïnstalleerd worden.

De CANGO-woningen zijn CASCO of sleutel op de deur inclusief meubelen verkrijgbaar. De startprijs bedraagt ongeveer 60.000 euro.

Deel dit artikel:

Onze partners