Carpet Experience Tour geeft inzicht in initiatieven van Tarkett rond circulair bouwen

Tarkett organiseerde begin december de eerste editie van de Carpet Experience Tour. Tijdens het geleide bezoek aan de fabriek in Dendermonde, waar tapijtvloerbedekking wordt gemaakt, werd ook tekst en uitleg gegeven bij de initiatieven van de vloerenproducent op het vlak van circulair bouwen. Wat zijn die zoal?

Eén ding staat vast: circulariteit is een kernbegrip voor Tarkett. Zo hanteert de producent Cradle to Cradle-principes bij de ontwikkeling van zijn vloerbekledingen uit vinyl, hout, linoleum of tapijt. Op die manier wil het enkel vloeren fabriceren die niet schadelijk zijn voor mens en planeet, een filosofie die Tarkett zelf omschrijft als Tarkett Human-Conscious Design.


Gerecycleerde materialen

Tarkett vermijdt het gebruik van nieuwe grondstoffen voor zijn producten door een beroep te doen op gerecycleerde materialen. Afgedankte simkaarten, medische blisterverpakkingen of de PVB-films van oude autoruiten: het zijn maar enkele materialen die bij Tarkett een nieuw leven krijgen. Uit die voorwerpen wordt extern nieuw materiaal geproduceerd dat de vloerenproducent aankoopt en verwerkt in nieuwe producten. Een voorbeeld is het ECONYL-nylongaren van garenleverancier Aquafil, dat voor 100% bestaat uit geregenereerd nylon, inclusief achtergelaten visnetten en garenafval afkomstig van Tarketts eigen Carpet Recycling Center (zie verder).

Daarnaast recycleert Tarkett natuurlijk ook het eigen productie- en installatieafval én reeds gebruikte vloeren, die het inzamelt via het in 2010 eigen ontwikkelde ReStart-programma, tot grondstof voor nieuwe vloeren. De recyclage gebeurt in een van de acht recyclagecentra van Tarkett, zoals het Carpet Recycling Center in het Nederlandse Waalwijk – dat op verzoek bezocht kan worden. Sinds 2010 nam Tarkett al 112.000 ton vloeren terug uit de markt om te recycleren


Reststromen

Tarkett gebruikt ook reststromen van sommige bedrijven als duurzame grondstof voor zijn vloeren. Van waterzuiveringsbedrijf Aquaminerals neemt het bijvoorbeeld kalk af, wat voor Aquaminerals slechts een restproduct is. Tarkett gebruikt de grondstof voor het maken van de EcoBase-tapijtrug.


Desso Origin: 100% recycleerbaar

Paradepaardje als het gaat over circulariteit is ongetwijfeld de recent gelanceerde tapijttegelcollectie DESSO Origin, verkrijgbaar in de ontwerpen genaamd Retrace en Recharge. DESSO Origin beantwoordt volgens Tarkett volledig aan de circulaire waarden die het bedrijf zo koestert. De tapijttegels zijn immers 100% recycleerbaar, waardoor ze volgens Tarkett de kleinste CO2-voetafdruk in Europa hebben, vergeleken met andere soortgelijke producten. Met als motto ‘made to be remade’ zijn de tapijttegels zo ontworpen dat ze eenvoudig weer uit elkaar gehaald kunnen worden, zodat alle componenten gerecycleerd kunnen worden tot grondstoffen voor nieuwe tapijttegels.


Hergebruik

Recent introduceerde Tarkett ook Re-Use, een programma om tapijttegels een tweede en derde leven te schenken in hun bestaande vorm en de recyclage dus uit te stellen. Daarvoor ging het een samenwerking aan met twee innovatieve partners. Zo zorgt Composil ervoor dat de levensduur van een tapijttegel verlengd wordt, door in te staan voor zijn reiniging en onderhoud. Travie is dan weer verantwoordelijk voor de beoordeling van de staat van reeds gebruikte tapijttegels en voor hun herverpakking, want Tarkett neemt ook tapijttegels met een kleine beschadiging of reinigbare vervuiling op in zijn Re-Use-programma.


Ook aandacht voor design

Tarkett doet niet alleen aan materiaalminimalisatie door amper virgin grondstoffen te gebruiken of in te zetten op hergebruik. In april 2022 investeerde Tarkett immers ook in een zogenaamde CreelMT-tuftingmachine. Die zorgt ervoor dat de vloerenproducent de grote hoeveelheid restgaren, eigen aan het tuften (een methode om hoogpolig textiel te vervaardigen, red.), drastisch kan reduceren.

De vloeren van Tarkett beantwoorden tot slot niet alleen aan de strengste duurzaamheidseisen, maar ook aan alle geldende gezondheidsnormen. En ook aan een mooi design besteedt Tarkett de nodige aandacht. Zo is het stijlvolle design van DESSO Origin bijvoorbeeld gebaseerd op het maakproces van de tapijttegels: in de Recharge-tapijttegels is duidelijk de structuur van de geüpcyclede kalk terug te vinden, het ontwerp van Retrace verwijst dan weer naar het recyclageproces van de tapijttegels zelf.

Ook Kanaal Z was erbij op de Carpet Experience Tour en draaide volgende reportage.

Deel dit artikel:

Onze partners