Casestudy: badkamervloeren en -wanden van wedi in gerenoveerde Abdij van Scourmont, Chimay

Wedi, een internationale fabrikant van CE-gekeurde bouwsystemen, kreeg de kans om mee te werken aan de interieurrenovatie van de Abdij van Scourmont in Chimay. Met zijn systemen werkte het bedrijf meer bepaald de badkamerwanden en -vloeren af. Wedi gebruikte daarvoor onder meer producten uit zijn TOP-gamma, waarbinnen de afwerkingsmaterialen voor de volle 100% uit gerecyleerde materialen bestaan.

Vragen beantwoord door Roel Beernaert, Commercial Technical Advisor bij wedi


De in totaal 22 nieuwe badkamers voor de monniken en gasten die even op adem willen komen in de abdij, moesten tegelijk eenvoudig en modern worden ontworpen. En uiteraard waterdicht. Wedi maakte de wanden en vloeren waterdicht met zijn bouwplaten om vervolgens de vloeren af te werken met het wedi Fundo Primo-douche-element en het wedi Fundo Top-oppervlak en de wanden met de wedi Top Wall-afwerkingsplaten.

Dat de bewuste producten ook een hoge isolatiewaarde hebben en snel geplaatst konden worden, waren voor de monniken extra doorslaggevende factoren om voor wedi te kiezen. Ook het feit dat de wedi Fundo TOP-vloeren slip- en rolstoelbestendig zijn, speelde mee.


Circulair?

Met zijn producten wil wedi bijdragen aan circulair bouwen. Zo bestaat het hardschuim dat wedi gebruikt voor 25% uit recyclaat. Om dat hardschuim te blazen, gebruikt het bedrijf bovendien geen vluchtige organische stoffen, wat bij dat materiaal vaak wel het geval is, maar een ecologisch alternatief. De afwerkingsmaterialen in het TOP-gamma van wedi bestaan zelfs voor de volle 100% uit gerecycleerde materialen en bieden op die manier een circulair alternatief voor keramische tegels. Al die stellingen kan wedi staven met de nodige documentatie.

De snijoverschotjes in het project verwerkte wedi tot plintjes die ter plaatse werden gebruikt.


Grootste uitdaging?

De volledige ondervloer van de badkamers bestaat uit een houten constructie en niet elk badkamersysteem laat toe een ondervloer in dergelijk materiaal zomaar te behouden. De systemen van wedi, die tegelijk een waterdichtende, ontkoppelende, isolerende en schimmelwerende werking hebben, echter wel. Zo werd bespaard op het gebruik van nieuwe grondstoffen – beton of een andere deklaag.


Lessons Learned?

Door te focussen op de Total Cost of Ownership (TCO), zouden misschien meer circulaire toepassingen verkozen worden boven hun traditionele, niet-duurzame tegenhanger. In dit project lag de focus immers op TCO veeleer dan louter op de kostprijs bij aanschaf en daardoor werd het al snel voor alle partijen duidelijk dat wedi in dit project de beste oplossing bood. Dankzij een stabiele waterdichte en schimmelwerende ondergrond die langer meegaat dan tegelafwerkingen en door de isolatiewaarde van de bouwplaten besparen de monniken nu energie, waardoor ze de meerkost in aankoopprijs meer dan terugverdienen. De geplaatste bouwsystemen zijn bovendien circulair, door de besparing op grondstoffen omdat een ondervloer niet nodig is en door het aandeel recyclaat in de producten. Bovendien kon één aannemer de volledige badkamers opbouwen en afwerken, wat ook weer interessant is op het vlak van planning van de werken.


Technische fiche

Opdrachtgever: de monniken van de Abdij van Scourmont

Ontwerper: Pascale Leroy

Studiebureau: SPIE

Hoofdaannemer: SPIE

Timing: februari 2020 – oktober 2020


Doorlichting experts

Wedi paste zijn waterdichte systeem toe bij de renovatie van de badkamers in een oude abdij. Dat het systeem toeliet de oude houten gebinten en vloeren te behouden, is meteen een belangrijk pluspunt op het vlak van circulair bouwen. Rechtstreeks behoud van materialen spaart immers zowel afval als het gebruik van nieuwe grondstoffen uit, alsook het daaraan verbonden transport. In deze renovatiecontext was het waterdicht uitvoeren van de badkamers belangrijk, maar tegelijk ook een uitdaging. Het systeem van wedi combineert die waterdichting met een ontkoppeling en een isolatielaag. Die integratie maakt het een eenvoudig en materiaalbesparend systeem. De grote bouwplaten in combinatie met de TOP-afwerking sparen bovendien voegen uit en kunnen zo sneller geplaatst worden. Overschotten werden versneden tot plinten, waardoor bouwafval tot een minimum kon worden beperkt. De gebruikte materialen maken ten slotte gebruik van gerecycleerde grondstoffen.

Deel dit artikel:

Onze partners