Casestudy: INDI-gebouw ArcelorMittal, Gent

Het INDI-gebouw van ArcelorMittal in Gent, gebouwd om 220 mensen te huisvesten die deel uitmaken van de digitaliseringsteams van de marktleider in staalproductie en mijnbouw, is een referentie in de kantoorbouw. De reden? Het gebouw, ontworpen door Arcadis, werd gerealiseerd volgens de Steligence-aanpak van ArcelorMittal. Die benadering, gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde en geverifieerde methodologie, maakt het mogelijk om, gebruikmakend van de innovatieve staaloplossingen van ArcelorMittal, de concurrerende vereisten op het vlak van creativiteit, flexibiliteit, duurzaamheid en financiering met elkaar te verzoenen. Daarbij wordt rekening gehouden met de hele levenscyclus van het gebouw, van het ontwerp tot de renovatie/sloop.

Vragen beantwoord door ArcelorMittal


Circulair?

Het Steligence-concept is erop gericht gebouwen te bouwen als entiteiten die perfect verankerd zijn in de stedelijke omgeving. Het stelt dat daarvoor een bredere en transparantere samenwerking tussen architecten, ingenieurs en vastgoedontwikkelaars nodig is. Zonder die samenwerking komt het potentieel om de schijnbaar concurrerende vraag naar creativiteit, flexibiliteit, duurzaamheid en economische waarde op te lossen onvermijdelijk in gevaar. De Steligence-benadering, die deel uitmaakt van een meer globale aanpak van ArcelorMittal die tot doel heeft innovaties te ontwikkelen die gericht zijn op koolstofneutraliteit in 2050, omvat een breed scala aan duurzame staalproducten voor de bouw die afzonderlijk waarde toevoegen, maar samen een aantrekkelijk portfolio vormen met een reeks tastbare voordelen, zoals een lichtere structuur en lagere kosten.

In het INDI-gebouw (INDI staat voor Industrial Digitalisation, red.), werd meer bepaald gebruikgemaakt van enkele staalproducten van ArcelorMittal die goed scoren op het vlak van circulair bouwen, zoals de nieuwe Granite HDXtreme-cassettes, Pormisol S Hybrid-sandwichpanelen, Angelina-raatliggers en Cofraplus 60-vloeren.

Een van de belangrijkste componenten van het Steligence-concept zijn de Angelina-balken. Het voordeel van de Angelina-balken is dat ze openingen hebben voor andere structurele elementen en voor voorzieningen. De toepassing ervan voorkomt zo verspilling van ruimte in het plafond en maakt het mogelijk om de hoogte van elke verdieping te verlagen. Dat vermindert op zijn beurt het luchtvolume dat moet worden verwarmd of gekoeld.

Ook de Cofraplus 60-vloeren spelen een rol in het Steligence-verhaal. De trapeziumvormige staalplaten hebben open ribben en een specifiek reliëf om te zorgen voor een goede verbinding tussen het stalen dek en het beton. Een Cofraplus-staalplaatbetonvloer is ongeveer tweeënhalf keer lichter dan betonplaten en veel sneller te installeren. De oplossing zorgt ook voor thermisch comfort en een uitstekende akoestiek, toch belangrijk in kantoorgebouwen.

De composietplaat is bovendien ontworpen om in geval van brand als trekmembraam te fungeren. Daardoor kan de brandbeveiliging worden beperkt tot enkel de balken die zijn verbonden met kolommen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Ongeveer 60% van de secundaire liggers in de constructie heeft geen brandbeveiliging nodig, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.

Duurzame verwarming en koeling worden geleverd dankzij een geothermisch systeem dat grondenergie gebruikt om het hele jaar door een constante temperatuur te behouden. Het INDI-gebouw is ook bekleed in verschillende lagen om een uitstekende isolatie en luchtdichtheid te garanderen.

De ruimtes in het INDI-gebouw zijn open, flexibel – bij de ingang wordt het plafond opengelaten om de stalen vloeren en structurele balken te tonen – en laten zich makkelijk vullen met natuurlijk licht. Op donkere dagen zorgt slimme ledverlichting van ETAP Lighting International voor kunstmatige verlichting voor maximale energie-efficiëntie. ETAP zal de komende tien jaar volgens het as a service-model instaan voor de goede werking en het onderhoud van de verlichtingsinstallatie, die nadien een circulaire herbestemming krijgt. Leuk om te weten: ETAP-armaturen worden vervaardigd van duurzaam, deels gerecycleerd staal afkomstig van ArcelorMittal. 

Er zijn ook slimme constructietools gebruikt om het hergebruik- of de recyclagepotentieel van de genoemde producten te verbeteren. Zo werden bij wijze van test radiofrequentie-identificatie (RFID)-tags in de gevelcassettes en sandwichpanelen aangebracht. De labels bevatten gedetailleerde informatie over elk specifiek bouwelement en zijn af te lezen met een scanner.


Grootste uitdaging?

Het INDI-gebouw ligt op minder dan twee kilometer van het kanaal Gent-Terneuzen, een belangrijke waterweg die ArcelorMittal Gent met de zee verbindt. Die zee ligt niet zo ver, waardoor de zilte zeelucht zich ook op de site van de staalfabrikant nog steeds laat gevoelen. Bovendien bevindt er zich ook nog heel wat andere industrie in de nabije omgeving. Verre van ideale omstandigheden voor de duurzaamheid van een gevel(systeem). Toch was dat eigenlijk geen uitdaging voor ArcelorMittal, de Granite HDXtreme-gevelcassettes, die ook hoog scoren op esthetisch vlak, kunnen dat aan. De panelen bestaan uit organisch gecoat staal dat dankzij een drielagig coatingproces de beste weerstand biedt in zijn klasse, ook tegen UV-straling en corrosie. Het is ontworpen voor gebruik op daken en gevels in extreme klimaten of een ligging dicht bij de zee. ArcelorMittal Europe-Flat Products kan zo op de Granite HDXtreme-cassettes 20 jaar garantie bieden, ook in dit project. Een robuuste korrelvormige polyurethaancoating beschermt de Granite HDXtreme-panelen bovendien ook nog eens tegen krassen tijdens vormbewerkingen en transport.

Naast de esthetische Granite HDXtreme-cassettes, is het gebouw ook voorzien van ArcelorMittals nieuwe, dragende Pormisol S Hybrid-sandwichpanelen, die zorgen voor een goede luchtdichtheid en een hoog isolatieniveau.


Lessons Learned?

Met de bouw van ons nieuwe kantoorgebouw in Gent zijn we erin geslaagd te bewijzen dat het mogelijk is om esthetiek, veiligheid en een hoge snelheid van bouwen te combineren binnen één en hetzelfde project. Door de structuur lichter te maken, hebben we de bouwkosten kunnen verlagen en dankzij het brede portfolio aan ArcelorMittal-producten en -oplossingen hebben we comfortabele, toekomstbestendige en circulaire kantoorruimtes kunnen creëren.

Door rekening te houden met de volledige levenscyclus van het gebouw en al vóór het ontwerp een globale visie op de constructie te hebben op dat vlak, was het mogelijk een écht duurzaam ​gebouw te realiseren. Dat is bemoedigend voor de toekomst en we hopen dat dit gebouw zal dienen als een etalage voor staalconstructie en de duurzame voordelen ervan.


Technische fiche

Opdrachtgever: ArcelorMittal

Architect: Arcadis

Studiebureau: Arcadis

Hoofdaannemer: Cordeel

Aannemer gevel: Habemo

Aannemer staalconstructie: Metaalbouw Dugardein-De Sutter

Opgeleverd: begin 2021


Doorlichting experts

Met de bouw van het INDI-gebouw zet ArcelorMittal enkele eigen producten in de kijker. Staal wordt doorgaans met een hogere milieu-impact geassocieerd, maar heeft als voordeel binnen de technische cyclus van circulair bouwen mee te draaien. In dit specifieke geval verhoogt het gebruik van staal de levensduur van het gebouw nog extra door het gebruik van technologieën die zorgen voor een hogere weerstand tegen de industrieel-maritieme omgeving. Het staal kan zo langer in gebruik gehouden worden, later hergebruikt worden en laat hoogwaardige recyclage aan het einde van de levensduur toe. Interessant aan dit project is bovendien de werkwijze. Onder de naam Steligence staat ArcelorMittal een concept van samenwerking tussen verschillende bouwactoren voor. Dat op zich is geen vereiste, maar wel een belangrijke kans voor circulair bouwen aangezien een holistisch perspectief over de volledige levenscyclus van een bouwproject daarbij onmisbaar is.

Deel dit artikel:

Onze partners