Casestudy: Living Tomorrow Innovation Campus, Vilvoorde

Langs de Indringingsweg in Vilvoorde opent volgend jaar de Living Tomorrow Innovation Campus. Het gebouw komt naast de twee eerdere ‘huizen van de toekomst’ en dient hetzelfde doel: innovatieve en te verwachten toekomstige toepassingen tonen aan het grote publiek. Daarnaast komt in de Living Tomorrow Innovation Campus ook een hotel en een restaurant. Absolute blikvanger wordt de ‘droneport’ op het dak, waarop drones zullen kunnen landen en opstijgen. Het hoeft niet te verbazen dat bij het ontwerp van een gebouw waar innovatie hoogtij viert, rekening werd gehouden met de principes van circulair bouwen. Sweco speelde daarin een belangrijke rol: het concipieerde het duurzaamheidskarakter en nam alle engineering rond stabiliteit en technieken voor zijn rekening. Bovendien is het partner in het project.

Vragen beantwoord door Sweco Belgium


Innovatie komt tot leven op de gloednieuwe innovatiecampus van Living Tomorrow, waar Living Tomorrow en het afgeleide adviesbureau Tomorrow Lab zullen huisvesten. In het complex, dat 15 verdiepingen telt, is plaats voor 10.000 m² aan labo- en demoruimte, een hotel met 90 futuristische kamers en een gastronomisch restaurant. Een echte eyecatcher wordt de ‘droneport’ op het dak, een platform waar drones kunnen landen en opstijgen. Het doel van de Living Tomorrow Innovation Campus: kijklustigen aantrekken van over heel de wereld; jaarlijks maar liefst 1 miljoen fysieke bezoekers en 100 miljoen mensen via een virtuele tour.

Living Tomorrow wil met de Living Tomorrow Innovation Campus de innovatiegolf boosten die het post-COVID-19 ziet opkomen. We zullen al onze innovatiekracht moeten bundelen om naar zero-emissie en volledig geconnecteerde wereld te gaan. Want die doelen overstijgen alle grenzen tussen bedrijven, sectoren, landen en werelddelen. Met de nieuwe campus wil Living Tomorrow de vertaalslag maken naar de praktijk: wat zullen die innovaties betekenen voor onze manier van wonen, leven en werken? Zullen we nog massaal reizen en naar kantoor gaan? Welke mogelijkheden brengen 5G, AI en IOT mee? Hoe zullen slimme energienetwerken ons verbruik veranderen? Zullen we water- of stroomtekorten kennen? …


Circulair?

Het antwoord op al die vragen wil Living Tomorrow in zijn nieuwe campus bieden én effectief tastbaar maken. Te starten met het gebouw zelf. Dat moest een voorbeeldcase worden voor circulair bouwen en daarin speelde Sweco een belangrijke rol: het concipieerde het duurzaamheidskarakter – het gebouw moest zo CO2- en energievriendelijke mogelijk worden – en nam alle engineering rond stabiliteit en technieken voor zijn rekening.

Dat leidde tot een gebouw dat onder meer bestaat uit beton en bakstenen die beide CO2-neutraal zijn en uit bouwmaterialen die zelf kunnen aangeven wanneer ze vervangen dienen te worden en die volledig kunnen gerecycleerd worden. Het gebouw werd ook geïsoleerd met isolatie op basis van gerecycleerde matrassen.

Daarnaast werd het gebouw ook zo ontworpen dat dat het veel verschillende functies kan vervullen.


Grootste uitdaging?

De Living Tomorrow Innovation Campus heeft de ambitie volledig energieneutraal te zijn. Een uitdaging die Sweco maar wat graag aanging. Producten die daar onder meer mee toe moeten leiden zijn de gevelsystemen van Schüco en Recticel Insulation.

Het nieuwe ECOPact-concept van Holcim, dat twee koolstofneutrale betonsoorten omvat, ECOPact ZERO en ECOPact ZERO+, wordt eveneens met dat doel geïntegreerd. Holcims ECOPact-concept is gebaseerd op vijf strenge eisen. Die zijn: het gebruik van grondstoffen met een geringe ecologische voetafdruk; productie in bedrijven met het CO2-neutral-label van CO2logic en/of het Concrete Sunstainability Council (CSC)-label van SGS; vervoer van het beton met Euro 6-voertuigen; verplichting tot een analyse van het koolstofgehalte, die na afloop van elk project door een externe organisatie wordt uitgevoerd en gevalideerd en compensatie van het aandeel van de onsamendrukbare CO2-uitstoot door te investeren in gecertificeerde en lokale duurzame ontwikkelingsprojecten in samenwerking met CO2logic en de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij.


Lessons learned?

Daar het project nog gerealiseerd moet worden, kan Sweco nog geen leerlessen uit het project opsommen.


Technische fiche

Opdrachtgever: Living Tomorrow

Ontwerper(s): Beliën, Simoni Architecten, UAU Collectiv

Studiebureau stabiliteit en technieken: Sweco Belgium

Hoofdaannemer: Cordeel

Buitenschrijnwerk en zonnewering: Schüco Belgium

Gevelwerken: Schüco Belgium

Interieurafwerking: Mojo

Timing: 2023 (verwacht)


Doorlichting experts

Sweco heeft al wat ervaring met duurzaam bouwen. Met zijn bijdrage aan de Living Tomorrow Innovation Campus wil het ook meer gaan inzetten op circulair bouwen. Dat uit zich voornamelijk in de keuze van de bouwmaterialen. Die omvatten CO2-neutrale bakstenen en beton, maar ook isolatie gemaakt van gerecupereerde matrassen. Daarnaast is er aandacht voor onderhoud, met de integratie van slimme monitoring die aangeeft wanneer bepaalde bouwmaterialen hersteld of vervangen dienen te worden. Zo kunnen de levensduur van de materialen en het gebouw verlengd worden. Dat principe werd toegepast in de gevel, die wordt uitgevoerd met de producten van Schüco. In lijn met het hoogtechnologische karakter van Living Tomorrow, zet dit project in op de technische cyclus van circulair bouwen. Daarom is er ten slotte ook aandacht voor de recycleerbaarheid van de gebruikte materialen.

Deel dit artikel:

Onze partners