Muurtuin uit Borgerhout realiseert – what’s in a word? – muurtuinen. Zo'n muurtuin is niet alleen een eyecatcher, maar vormt een volwaardige bouwschil en biedt heel wat bouwtechnische voordelen, zoals een betere thermische isolatie, geluidsisolatie, een positieve invloed op de levensduur van de gevel en een lager brandrisico. Daarnaast vaart ook het milieu er wel bij. Een muurtuin capteert fijnstof en vergroot de stedelijke biodiversiteit. Nu wil Muurtuin zijn geveltuinen ook een circulair kantje geven. Het test momenteel in een muurtuin op een Gentste stadswoning of de groene gevel de zuivering van grijs water tot water voor laagwaardige toepassingen kan verzorgen. De testcase kreeg de naam Total Value Wall.
Groendaken kennen we intussen. Een muurtuin is nieuwer. Een groot verschil tussen de twee, is dat een muurtuin meer zal bijdragen aan het groene karakter van een stad dan een daktuin, toch voor wie door de stad wandelt. Muurtuinen zijn inmiddels bij elke architect wel bekend door toepassing ervan in prestigieuze projecten in binnen- en buitenland, maar vinden nog te weinig hun toepassing in de dagelijkse praktijk. Dergelijk functioneel groen biedt nochtans ook een oplossing voor de problematiek van hitte-eilanden in steden.
Veel voordelen
Naast het visuele aspect en het verminderen van het hitte-eilandeffect, biedt een verticale tuin nog andere voordelen: geluidsisolatie, een betere thermische isolatie, een positieve invloed op de levensduur van de gevel en een lager brandrisico voor de woning. Daarnaast capteert de tuinmuur ook fijnstof en vergroot hij de biodiversiteit in het stedelijk weefsel.
Muurtuin uit Borgerhout wil nu nog een stapje verder gaan. In een muurtuin op een Gentse stadswoning voegde het voor het eerst een specifieke waterzuiveringscomponent toe, die tevens de waterbeschikbaarheid kan vergroten en de bewoners zo wapenen tegen lange periodes van droogte. Het opgevangen hemelwater of het gerecupereerde grijs water – afkomstig van keuken en douche – kan dan worden ingezet als bijvoorbeeld toiletspoelwater. De muur fungeert als een testcase. Wanneer die succesvol blijkt, zal Muurtuin de muurtuin met die specifieke waterzuiveringscomponent commercialiseren onder de naam Total Value Wall.
Twee testlocaties
De innovatieve Total Value Wall zal ook nog op een andere locatie worden uitgetest. Naast de particuliere Gentse stadswoning krijgt ook een school in Lier binnenkort een TVW, die samen met scholieren zal worden aangeplant en opgevolgd. Die TVW zal in het voorjaar van 2020 operationeel zijn.
De eerste resultaten met de TVW in Gent zijn alvast veelbelovend. Momenteel wordt het douchewater door de TVW gestuurd en vervolgens ingezet als toiletspoelwater. Het gezuiverd water is geurloos. De kleur van het water kan wel nog beter en zal gedurende de test verder geoptimaliseerd worden, maar bewoonster Ine Van Nuffel is alvast erg enthousiast.
Het testproject met de twee tuinen loopt tot 31 december 2020 en is een samenwerking tussen Muurtuin en partners Universiteit Gent, Ecoschelp, Mastop Totaaltechniek BV en VLAKWA, het Vlaams Kenniscentrum Water. Vlaanderen Circulair ondersteunt het project financieel.