Catalogus moet overgang naar demonteerbaar bouwen boost geven

OVAM en VIBE publiceerden begin dit jaar de catalogus ‘Veranderingsgericht bouwen’. De publicatie sluit aan bij de 24 fiches met kwaliteitsrichtlijnen die de afvalstoffenmaatschappij eind 2016 uitbracht en moet de overstap naar demonteerbaar bouwen faciliteren.

De catalogus is een hulpmiddel voor aannemers, architecten en bouwheren in de zoektocht naar veranderingsgericht bouwen. Op een visuele en laagdrempelige manier worden er oplossingen in aangereikt om bouwmaterialen te hergebruiken. Die bouwmaterialen worden daarom geëvalueerd op hun waardebehoud en demonteerbaarheid. Aan de hand van hands-on voorbeelden worden ook materiaalproducenten aangespoord hun ontwerp te verbeteren. VIBE en OVAM vatten de catalogus op als een dynamisch document; in herwerkingen zullen innovaties en nieuwe bouwoplossingen opgenomen worden. Fabrikanten die een demonteerbaar bouwsysteem willen toevoegen kunnen daarvoor een webformulier invullen.


Drie luiken

De catalogus ‘Veranderingsgericht bouwen’ is drieledig opgebouwd. De steekkaart functioneert als algemene handleiding en visualiseert de ontwerprichtlijnen. Voor elke functionele laag binnen het gebouw is er daarnaast ook een overzichtsfiche, die de mogelijke materialisatie van die bewuste laag weergeeft en de invloed van het geselecteerde materiaal op de aanpasbaarheid van het gebouw. De basisfiche ten slotte, beschrijft en visualiseert de oplossingen voor een concrete groep materialen.


Enkel online

De publicatie, die enkel online als pdf beschikbaar is via deze link, is gebaseerd op het doctoraat ‘Design, dimensioning and evaluation of demountable building elements’ (2016) van Mieke Vandenbrouckenbroucke, die vandaag bij VIBE werkt.

Deel dit artikel:

Onze partners