CCB Beton Brussel behaalt het Cradle to Cradle™️ Silver-certificaat

Een primeur in de sector van stortklaar beton in de Benelux: het productengamma van de Compagnie des Ciments Belges (CCB)-betoncentrale in Brussel heeft de certificering Cradle to Cradle™️ Silver behaald. Deze certificering toont aan dat CCB zich inzet om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een duurzame leefwereld centraal stelt.

De internationaal erkende Cradle to Cradle™️-certificering wordt gebruikt om veilige, circulaire en verantwoord geproduceerde producten aan te duiden. Ze werd in het leven geroepen door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute en is bestemd voor innovatieve producten die oog hebben voor gezondheid, milieu en hergebruik van grondstoffen. De producten worden beoordeeld op hun ecologische en sociale prestaties in vijf categorieën. Er wordt een prestatieniveau toegewezen, variërend van Brons tot Zilver, Goud en Platinum.

De Brusselse betoncentrale van CCB behaalde de Silver-certificering. Cradle to Cradle Certified™️-beoordelaar EPEA steunde CCB bij de procedure om dit certificaat in de wacht te slepen.™️

Het certificaat werd toegekend op basis van vijf behaalde doelstellingen:

  • CCB-beton = een gezond product;
  • CCB-producten krijgen een tweede leven, zonder kwaliteitsverlies;
  • een hoogtechnologisch proces om de koolstofvoetafdruk te verkleinen, onder meer het gebruik van zonne-energie;  
  • verantwoord waterbeheer (nullozing);
  • continue verbetering op sociaal en maatschappelijk vlak.

Door te luisteren naar zijn klanten en door de marktontwikkelingen op de voet te volgen, is CCB voortdurend op zoek naar betere en efficiëntere methodes om verantwoorde producten te ontwerpen en te ontwikkelen, producten die een positieve invloed hebben op ons leefmilieu.

De Cradle to Cradle™-certificering opende reeds deuren voor CCB.  Zo haalde het het ZIN inNo(o)rd-project binnen in opdracht van Befimmo, de bouwpromotor van het project. Een architecturaal en ecologisch vernieuwend project dat de herontwikkeling van de WTC-torens 1 en 2 in Brussel omvat.

“Met het ZIN-project leggen we de lat heel hoog op het gebied van circulariteit: 65% van de bestaande materialen blijft behouden, meer dan 1.000 ton materiaal wordt hergebruikt. 30.000 ton beton uit de sloopwerkzaamheden recycleren tot nieuw hoogwaardig Cradle to CradleTM -gecertificeerd beton lijkt ons perfect bij deze ambitie te passen en is ook een primeur in België. We zijn er trots op dat Befimmo bijdraagt aan de vergroening van de bouwsector en dat al onze partners hier actief aan willen meewerken”, aldus Caroline Kerremans, persverantwoordelijke bij Befimmo.

CCB Beton heeft zich ertoe verbonden om 20.000 m3 beton te leveren, waarvan 7.500 m3 uit het nieuwe C-GREEN-gamma, dat gemaakt is uit gerecycleerde granulaten afkomstig van het oorspronkelijke WTC-gebouw. 

“Ons ecologisch en maatschappelijk bewustzijn staat centraal in onze besluitvorming – vandaag én morgen. Het behalen van de Cradle to Cradle™ Silver-certificering bewijst en onderstreept ons engagement”, aldus Marie-Sophie Foucart, directeur Beton België/Frankrijk.

Deel dit artikel:

Onze partners