Centrum rond bouwmaterialen met lage milieu-impact opent in Gent

Natura Mater en Material Mastery hebben vandaag, 3 oktober 2023, op de Vynckiersite in Gent tijdens een persmoment Materatek officieel voor geopend verklaard. Materatek is een centrum waar architecten, projectontwikkelaars en andere bouwprofessionals een uitgebreide bibliotheek vinden van bouwmaterialen met een lage milieu-impact en een beroep kunnen doen op een breed scala aan daaraan verbonden diensten, zoals advies en opleidingen. De organisaties willen met het centrum een belangrijke rol spelen in het versnellen van de veranderingen die nodig zijn om de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verkleinen.

De bouwsector staat onder druk om haar ecologische voetafdruk te verminderen. De rol van de architect is daarbij van groot belang, aangezien hij bepaalt welke materialen op welke manier in een gebouw worden gebruikt. Een cruciale verandering in het ontwerpgedrag is noodzakelijk om de bouwwereld te transformeren.

Al drie jaar lang werkt Natura Mater aan een aantrekkelijk aanbod om architectenbureaus en ontwikkelaars daarbij te ondersteunen. Dat leidde tot de oprichting van Materatek in Oudergem, een bibliotheek – met ook een online versie – met bouwmaterialen met een lage milieu-impact, zoals recuperatiematerialen, biogebaseerde materialen of herbruikbare materialen. Aan de bibliotheek is ook een breed scala aan diensten verbonden is, zoals advies en opleidingen.

Eenzelfde centrum richtte Natura Mater nu samen met Material Mastery op in Gent, zodat ook architecten, ontwikkelaars en andere bouwprofessionals uit Oost-Vlaanderen de transitie naar meer duurzame bouwmaterialen en bouwtechnieken op een risicoarme manier kunnen maken. De bibliotheek bevat ook in Gent zo’n 900 stalen van in totaal 150 producenten, met opties voor alle smaken en budgetten, en biedt dus ook ruimte voor advies en opleiding. Zo worden bezoekers er begeleid bij het maken van weloverwogen keuzes binnen hun budget, rekening houdend met technische eigenschappen, lokale beschikbaarheid en esthetiek.


Circulaire locatie

De locatie voor de Gentse Materatek werd niet lukraak gekozen. De bibliotheek kreeg onderdak op de Vynckiersite, waar enkele oude industriële gebouwen nog niet zo lang geleden na verschillende jaren leegstand herbestemd werden tot circôcomplex, een circulaire incubator. Gentse circulaire pioniers kunnen zich er vestigen om onderzoek te doen en/of opleidingen te geven rond de circulaire economie. Ook Natura Mater en Material Mastery hebben er een vestiging.

“We zijn ons innovatiebedrijf met focus op materialen voor de circulaire economie gestart met de duidelijke missie om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Omdat we voornamelijk in de bouwwereld zitten met onze projecten, zien we de enorme uitdaging voor ons. Natura Mater heeft getoond dat het in staat is een sterk aanbod neer te zetten en dus lijkt het ons alleen maar logisch dat we de organisatie hierin ondersteunen”, vertelde Johan Bonner, partner bij Material Mastery, tijdens de officiële opening van Materatek in Gent. “Concreet ondersteunen wij het team van Natura Mater hier met ruimte en mankracht, zodat ook de Oost-Vlaamse bouwwereld van hun aanbod kan gebruikmaken."

Wie meer info wenst over Materatek in Gent kan mailen naar gent@naturamater.eu of de website van Natura Mater raadplegen.

Deel dit artikel:

Onze partners