Chape-Ter-project gaat dekvloer op basis van uitgegraven bouwgrond ontwikkelen

De drie Brusselse bedrijven BC materials, EMB en Natura Mater werken in het gezamenlijke project Chape-Ter aan een dekvloer op basis van uitgegraven bouwgrond. Het project wil een geloofwaardig alternatief bieden voor de traditionele, uiterst vervuilende dekvloeren op basis van cement en zand.

"Het gaat om een primeur in die zin dat het gaat om de combinatie van een innovatief idee uit de sector van de biogebaseerde materialen dat onder meer in Frankrijk al tot biobased chapes heeft geleid en het door BC materials ontwikkelde innovatieve idee om uitgegraven gronden te valoriseren", vertelt Anton Maertens, Business Developer bij BC materials. "Hij zou repliceerbaar zijn op de schaal van elke regio en zo een zeer significante positieve impact hebben op het reduceren van de milieuvoetafdruk en de circulariteit van de bouwsector."


Minder afval, minder nieuwe grondstoffen en minder CO2

Voor een kubieke meter zandcementvloer of klassieke chape, dat is ongeveer 10 vierkante meter in een dikte van 10 centimeter, heb je volgens BC materials ongeveer 250 kilo cement en 1.600 kilo zand nodig. "Door die materialen te vervangen door uitgegraven bouwgrond, geven we afval niet alleen een tweede leven, maar beperken we dus ook de ontginning van nieuwe grondstoffen en reduceren we de CO2-emissie", vertelt Maertens. "De meeste nieuwe gebouwen hebben immers  een dekvloer nodig. Om een idee te geven: in Brussel gaat het jaarlijks om zo'n 300.000 vierkante meter."

Met EMB is ook een aannemer betrokken bij het project. "Op die manier willen we ervoor zorgen dat de innovatieve chape die we ontwikkelen goed en makkelijk uit te voeren is en beantwoordt aan de WTCB-norm NIT 189", besluit Maertens.

De projectpartners geven zichzelf enkele jaren om de nieuwe dekvloer te ontwikkelen.

 

Deel dit artikel:

Onze partners