Chris van de Voorde (JUUNOO): “Justitie had geld bespaard met circulaire boxen op terreurproces”

Chris van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO, schrok toen hij in de krant las dat Justitie 250.000 euro had betaald voor de glazen boxen waarin de verdachten op het terreurproces over de aanslag van 22 maart 2016 op Brussels Airport normaliter hadden moeten plaatsnemen. “Justitie had beter circulair gedacht”, stelt hij.

Even recapituleren voor wie de saga niet gevolgd heeft: op het terreurproces over de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem, was Justitie van plan de verdachten te laten plaatsnemen in een individuele glazen kooien. De verdediging, die stelde dat daarmee het vermoeden van onschuld geschonden werd en ook enkele praktische beslommeringen opwierp, vocht die beslissing aan. Met succes, zodat de verdachten in oktober gewoon plaatsnemen op de beklaagdenbank.

“Maar de glazen kooien waren wel al opgebouwd”, vertelt Chris van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO. “Toen ik in de krant las dat Justitie 250.000 euro had betaald voor die boxen, viel ik net niet van mijn stoel. Dan is JUUNOO goedkoop, bedacht ik me. Wij hadden het voor de helft van die prijs kunnen doen.”

“Bovendien had het ministerie door te kiezen voor onze circulaire oplossing, de boxen schadeloos én sneller kunnen demonteren om ze later te hergebruiken of ze aan ons terug te verkopen voor 30.000 euro en in beide gevallen dus nog eens geld bespaard. Ik denk dat we intussen allemaal wel weten dat we in heel onvoorspelbare tijden leven. Je ontwerp daarop afstemmen, lijkt me dan ook niet meer dan een vorm van goed bestuur.”

“Ik deed overigens een LinkedIn-post waarin ik hetzelfde vertelde en ben werkelijk geschrokken van het aantal reacties daarop”, geeft van de Voorde nog mee. “Ik heb zelden iets gepost dat op zo veel bijval kon rekenen – en dan te bedenken dat ik dat berichtje schreef aan de zaterdagse ontbijttafel met in de andere hand een koffie (lacht). Het toont alleen maar aan dat steeds meer mensen de lineaire manier van bouwen niet langer acceptabel vinden.”

Deel dit artikel:

Onze partners