CIRCL lanceert circulair woningaanbod voor het grote publiek

In aanwezigheid van Vlaams minister bevoegd voor Wonen Matthias Diependaele presenteerde het Belgische CIRCL op 1 juni 2023 in Diest zijn eerste circulaire modelwoning aan het publiek. CIRCL is een recent opgerichte dochteronderneming van Groep Vanhout/BESIX die circulair bouwen toegankelijk wil maken voor het grote publiek met betaalbare circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat. De woningen zijn niet alleen demonteerbaar en aanpasbaar maar bestaan ook voor 75% uit biogebaseerd materiaal en kunnen in een periode van niet minder dan zes weken tijd opgebouwd worden. CIRCL zelf spreekt van een Belgische primeur.

De Belg heeft een baksteen in de maag en daar lijkt voorlopig weinig verandering in te komen. Dat heeft niet alleen een grote impact op onze portemonnee, maar ook op onze planeet. De bouwsector is wereldwijd namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de CO2-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Daarbij komt nog het grondstoffenverbruik en de grote berg aan bouw- en sloopafval. Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van het probleem en maakt de sector langzaam maar zeker de beweging naar energiezuiniger en meer duurzaam bouwen.

potentieel voor verduurzaming

Toch blijft het wachten op de echte grote duurzaamheidsomslag in de bouwsector, omdat duurzaam bouwen vaak een hoger kostenplaatje met zich brengt - zeker wanneer niet wordt gekeken naar de total cost of ownership (TCO). CIRCL, een dochteronderneming van Groep Vanhout/BESIX opgericht in 2022 na een onderzoeksfase in samenwerking met de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten komt nu met een aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen aan marktconforme prijzen voor het grote publiek.

"De bouwsector biedt een enorm potentieel om onze samenleving te verduurzamen en heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van circulariteit", vertelde minister Matthias Diependaele bij de voorstelling van de eerste circulaire modelwoning van CIRCL in Diest op 1 juni. "Deze vooruitgang is essentieel gezien de uitdagingen op de woonmarkt. Enerzijds moeten we blijven zorgen voor betaalbare en kwalitatieve huisvesting, terwijl we anderzijds ook moeten inzetten op duurzaamheid om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Initiatieven zoals CIRCL kunnen een katalysator zijn voor de uitbreiding en vernieuwing van ons sociaal woningaanbod."

"Groep Vanhout excelleert in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld. Wij zijn dan ook enorm trots dat CIRCL is ontstaan onder onze vleugels en zich heeft ontwikkeld tot een beloftevolle start-up", vulde Ronny Eijckmans, CEO van Groep Vanhout, aan.

circulair, maar betaalbaar

“Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde dus behouden, nu voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, stelde Wim Pieters, oprichter en CEO van CIRCL. “Ons concept, het eerste off-site bouwconcept dat maatwerk aanbiedt, is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en snel: een ontwerp op maat en offerte met finale prijs heb je binnen de dag, en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan die van een klassieke woning, maar de TCO ligt wel een stuk lager.”

Zo'n 75% van alle materialen in een CIRCL-woning is biogebaseerd en 40% van het volume aan materialen is ook nog eens gerecycleerd. Alle materialen worden ook omkeerbaar bevestigd. Een mooi voorbeeld van dat laatste vormt het BossCover Circular System van Tectum Group dat gebruikt werd voor het dak. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken zoals een warmtepomp en zonnepanelen en grondige isolatie beperkt CIRCL het energieverbruik tot een minimum. Voor de productie, die dus grotendeels off-site gebeurt, beschikt het bedrijf over enkele zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Die aanpak herleidt onverwachte moeilijkheden tot een minimum en garandeert een vaste prijs zonder verrassingen.


doorgedreven efficiëntie

Om competitieve prijzen mogelijk te maken, is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord, op alle mogelijke vlakken. "Over elk aspect werd goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld 7 procent netto-vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer. Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien vlot gedemonteerd of aangepast worden. Denk aan een verkleining of het toevoegen van een extra verdieping. En dat allemaal zonder dat er materiaal op de afvalberg belandt", besluit Wim Pieters.

De eerste CIRCL-woningen zijn intussen al verkocht en er zitten er nog verschillende in de pijplijn. CIRCL ambieert op termijn meer dan 100 woningen per jaar te verkopen.

Deel dit artikel:

Onze partners