Circl: praktijkvoorbeeld van doorgedreven circulair bouwen

Circl, een circulair paviljoen in Amsterdam van de Nederlandse bank ABN AMRO, is een mooi praktijkvoorbeeld van doorgedreven toepassing van circulaire bouwprincipes. Het gebouw, van de hand van het Nederlandse de Architekten Cie., is inmiddels vier jaar oud, maar nog steeds vooruitstrevend als het gaat over circulair bouwen.

ABN AMRO nam het initiatief tot de realisatie van Circl vanuit de ambitie een fundamentele bijdrage te willen leveren aan de circulaire economie, waarin wordt ingezet op hergebruik van grondstoffen zodat er niets of amper iets verloren gaat. Het circulaire platform is ontworpen om interessante ontmoetingen mogelijk te maken voor start-ups en onderwijsinstellingen, maar ook voor buurtbewoners en andere burgers, gevestigde ondernemingen en overheden die allen gemeenschappelijk hebben dat ze willen bijdragen aan de circulaire economie.

Circl, dat vergaderzalen, een expositieruimte, een restaurant en ook een rooftopbar huisvest, werd - hoe kan het ook anders - door het Nederlandse de Architekten Cie. ontworpen als een circulair gebouw. Het gebouw kwam aan de voet van de ABN AMRO-toren op de Amsterdamse Zuidas.


Vezels van afgedankte spijkerbroeken als isolatie

Op materiaalniveau was hergebruik het uitgangspunt. Zo werden afgekeurde kozijnen verzaagd tot houten vloeren en zijn de tegelvloeren gemaakt van hergebruikt beton met daarin PCM of phase changing materials, die het binnenklimaat regelen. De houten draagconstructie is dan weer volledig demontabel en vervaardigd uit lokaal gewonnen Larikshout. Bijzonder is ook dat voor de isolatie in het plafond 16.000 afgedankte jeansbroeken van medewerkers en partners van de bank werden gebruikt.

Ook product as a service werd toegepast in Circl. Dat was onder meer zo voor de liften, die niet gekocht maar geleased werden en na tien jaar terug naar de fabrikant gaan.


Gebouwenpaspoort

Alle materialen en componenten waaruit het gebouw bestaat, kregen ook een zogenaamde digitale tweeling, wat resulteerde in een gebouwenpaspoort dat de naam LLMNT kreeg.

Nog bijzonder, al gaat het dan niet meer over het gebouw zelf: de medewerkers van Circl dragen bedrijfskleding gemaakt van oude petflessen.

In bijgevoegd filmpje vertellen verschillende stakeholders meer over het bijzondere gebouw.


Bron: circl.nl & cie.nl

Deel dit artikel:

Onze partners