Louise en Jan Franck gaven de Circubuild-award door aan Gunter Bosmans en zijn gelijknamige bedrijf. Net als Franck is ook Gunter Bosmans gespecialiseerd in de recuperatie van stenen, zij het dan geen bakstenen en dakpannen, maar kasseien, kleiklinkers en natuursteen. Als pijnpunt voor circulair bouwen halen Louise en Jan het feit aan dat bedrijven gespecialiseerd in het recupereren van bouwmaterialen vaak de tijd niet krijgen om hun werk terdege te doen, waardoor veel herbruikbaar bouwmateriaal finaal toch bij het afval belandt. Een kleine aanpassing in de wet kan dat volgens hen oplossen.
“Wij besloten de award door te geven aan Gunter omdat hij zich net als ons al meer dan vijftien jaar toelegt op het recupereren van stenen. Anders dan wij gaat het bij hem om kasseistenen, kleiklinkers en natuursteen en dus om stenen voornamelijk afkomstig uit de opbraak van opritten en wegen”, vertelt Jan Franck.
“Dat klopt, maar ook vloertegels of arduin kopen wij op”, pikt Gunter Bosmans in. “Dus ook uit gebouwen recupereren we wel het een en ander. Al die materialen brengen wij naar ons depot in Hulshout, waar we het kuisen en eventueel herwerken. Heel wat stenen kunnen integraal worden hergebruikt, maar sommige, zoals blauwe hardsteen, moeten we soms wat bijwerken. Daarvoor hebben we een eigen steenkapperij. Wij verkopen aan de groothandel, maar evengoed aan particulieren. Het leggen van de kasseien, klinkers of vloertegels doen we zelf. Het gebeurt ook wel eens dat we ergens een partij oude dakpannen of andere materialen dan kasseien, klinkers of vloertegels op de kop kunnen tikken. Dan doen we dat zeker. We willen immers zo weinig mogelijk bruikbare stenen verloren laten gaan. Maar het is niet onze corebusiness. Die dakpannen gebruiken we dan bijvoorbeeld wanneer we ergens een schuurtje moeten gaan bouwen.”
Expert
Heel wat (wegen)bouwfirma’s kennen Bosmans’ telefoonnummer na al die jaren vanbuiten en bellen hem op wanneer ze kasseien, klinkers of boordstenen hebben liggen nadat ze een werf hebben klaargemaakt voor werken. Maar het gaat niet altijd zo eenvoudig. “En dat is een pijnpunt dat ik graag zou aanhalen”, vertelt Franck. “Vaak krijgen wij telefoon van een aannemer die ons vertelt dat hij een huis moet afbreken en ons vraagt of wij interesse hebben in de bakstenen. Uiteraard is dat zo, maar nog te vaak krijgen we de tijd niet om ons werk terdege te doen. ‘Binnen twee dagen moet dat hier allemaal plat liggen zodat we kunnen beginnen’, krijgen we dan te horen. Dan moeten we vriendelijk weigeren en verdwijnen de bakstenen gewoon in de rest van het puin. Doodzonde. Want hoe graag we het ook zouden willen, het loont voor ons niet om ze uit dat puin te gaan triëren. Dat duurt te lang en kost ons veel te veel aan lonen. Je moet aan de bron sorteren. Pas op, ik neem het die aannemers ook niet kwalijk, want vaak wachten projectontwikkelaars tot het laatste moment om een aannemer te kiezen en dan heeft die aannemer gewoon geen tijd meer om nog een beroep te doen op onze diensten.”
Franck suggereert ook een oplossing voor dat probleem. “Want het is makkelijk te zeggen wat niet goed gaat zonder erbij te vertellen hoe het beter kan. Het is simpel: de oplossing moet komen van de wetgever. Die moet een wet maken die bepaalt dat een expert moet worden aangesteld bij elk project dat het slopen van een gebouw behelst. Die expert moet dan ter plaatse een inventarisatie gaan maken van wat kan worden gerecupereerd en hoe lang hij denkt dat het duurt om dat te doen. Vervolgens moet een bedrijf gespecialiseerd in het ontmantelen van gebouwen die tijd ook krijgen.”
Verplicht percentage herbruikmaterialen
“Naast zo’n expert zouden projectontwikkelaars ook verplicht moeten worden bij nieuwe projecten die vertrekken van het slopen van bestaande gebouwen, een bepaald percentage bouwmaterialen te recupereren. Zodat er selectief gesloopt kan worden. Als je kan inventariseren en sorteren op de werf, wordt het een haalbaar verhaal, anders niet. Bij volledige nieuwbouwprojecten kan je een projectontwikkelaar dan weer verplichten x-aantal procent herbruikmaterialen in de aanbesteding op te nemen. Wat ik hier suggereer gaat werkelijk over één zinnetje in de wetgeving. Maar dat zinnetje zou wel een wereld van verschil maken voor de transitie naar circulair bouwen.”
“Daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten”, was Bosmans duidelijk. “Ik ga zelf ook eens goed nadenken over een pijnpunt waar circulair bouwen voorlopig nog mee kampt. En over een volgende winnaar, natuurlijk. Maar eerst ga ik genieten van deze award, samen met mijn vader van 74 en mijn zoon, die mee in de zaak staan. De Circubuild-award zal een mooi plaatsje krijgen in ons bedrijf.”