Circubuild-award naar BAST architects & engineers

Kristof de Jaeger van inhout besloot de Circubuild-award door te geven aan BAST architects & engineers. “We hadden verschillende kandidaten in het hoofd, maar eigenlijk stak BAST daar met kop en schouders bovenuit”, vertelde hij tijdens de overhandiging in de tuin van het gloednieuwe circulaire kantoor van het architecten- en ingenieursbureau, waarna hij meteen ook het grootste pijnpunt benoemde waar circulair bouwen vandaag volgens hem nog mee kampt: “Omdat nog te vaak op korte termijn wordt gedacht, blijft de meerwaarde van circulair bouwen voor velen beperkt tot een louter ecologische. Opdrachtgevers stellen zich de vraag: ‘wat kost een bouwproject mij vandaag de dag?’ en gaan zo voorbij aan de economische voordelen van circulair bouwen, die zich pas op de langere termijn laten gevoelen.”

Het waren Lode Goethals, architect-bestuurder, en Laurence Parrein, stabiliteitsingenieur, die de Circubuild-award in ontvangst namen. “Maar ik wil benadrukken dat we hier graag met vijf hadden gestaan”, benadrukte Goethals meteen. “Hun drukke agenda besliste er anders over, maar ik had er ook graag Jasmien Declercq, Bruno Deraedt en Pieter D’haeseleer bij gehad. Wij vormen samen immers het kernteam dat de visie van BAST architects & engineers operationeel omzet. Wij zijn een coöperatief en multidisciplinair bureau en vinden een integrale holistische benadering cruciaal om tot circulaire oplossingen te komen. Zonder een goeie interactie met onze ingenieurs stabiliteit en technieken en bij uitbreiding ons hele team kunnen onze architecten geen circulaire architectuur realiseren.”

“Wij zijn uiteraard zeer vereerd met deze erkenning”, ging hij daarna voort. “Zogenaamd volhoudbaar bouwen is iets dat vroeger eerder beperkt bleef tot de alternatieve sfeer. Vandaag is dat niet langer zo en wordt het vernieuwde bouwprincipe zelfs vanuit Europa gestimuleerd en gefaciliteerd, vanuit ecologische en economische noodzaak. Maar wij zijn eigenlijk al twintig jaar bezig met het sluiten van kringlopen in de bouwsector. Het is mooi dat, nu circulair bouwen zo hot is, niet vergeten wordt dat wij er al lang voorvechter van zijn.”


Samengewerkt aan de Mobble

De Jaeger: “We hadden verschillende kandidaten in gedachten, maar de Circubuild-award erkent pionierswerk op het vlak van circulair bouwen en dan stak BAST architects & engineers er voor ons eigenlijk gewoon met kop en schouders bovenuit.”

“We konden zelf ondervinden hoeveel expertise de ontwerpers en ingenieurs van BAST hebben in de materie in onze samenwerking met hen voor de Mobble, waarvoor BAST de architectuur en uitwerking van de stabiliteit en technieken voor zijn rekening nam. Niet alleen in de studiefase van twee jaar en in de ontwikkelingsfase was BAST nauw bij het project betrokken, begin dit jaar zijn we gestart met het industrialiseren van de Mobble – noodzakelijk om de modulaire woningen niet alleen ecologisch maar ook financieel interessant te maken in vergelijking met traditionele woningen – en daarin heeft BAST ons ook geholpen: het heeft voor ons meteen vijf woningen getekend om geïnteresseerden een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is met de Mobble.”

Goethals: “Het gaat om een open samenwerking, die blijft bestaan zolang we elkaar die meerwaarde kunnen bieden.”


“Pas kostenefficiënt op lange termijn”

Zoals van elke winnaar van de Circubuild-award wordt verwacht wanneer hij de prijs doorgeeft, benoemde ook de Jaeger tot slot nog het grootste pijnpunt waar circulair bouwen volgens hem nog mee kampt. “Er zijn er wel enkele, maar mensen overtuigen van de meerwaarde van circulair bouwen, is toch nog altijd de grootste moeilijkheid. Het kostenplaatje van een circulair bouwproject is immers nog altijd hoger dan dat van een traditioneel bouwproject als je enkel op korte termijn denkt. En dat doen nog heel veel opdrachtgevers. Ze denken: ‘wat kost het mij vandaag?’ Wanneer ze de focus zouden verleggen naar de langere termijn, zouden ze inzien dat circulair bouwen wel kostenefficiënt is, omdat je eigenlijk zowat alles meerdere keren kunt inzetten. Maar die vertaalslag naar opbrengsten op langere termijn wordt nog te weinig gemaakt.”

“De snelheid en efficiëntie van bouwen, eigen aan modulaire bouwunits, is dan wel weer een argument waarmee je vooral projectontwikkelaars kan overtuigen ervoor te kiezen. Daar ligt hetzelfde argument aan ten gronde: het financiële plaatje. Hoe sneller iets opgeleverd wordt, hoe sneller het geïnvesteerde kapitaal opbrengt”, besloot de Jaeger.

Nog dit: de overdracht vond plaats in de prachtige tuin van het nieuwe circulaire kantoor dat BAST architects & engineers huurt en meer ontwierp. Binnenkort besteden we op Circubuild in een uitgebreid artikel de nodige aandacht aan dat regeneratieve bedrijvencentrum, UR.zone, waarvoor Bruno Deraedt het initiatief nam.

Deel dit artikel:

Onze partners