De gloednieuwe Circubuild-award, die er kwam in het verlengde van deze website en de inspanningen van pioniers in circulair bouwen looft, werd ontworpen door de afdeling Interieur Design & Architectuur van Thomas More. Het ontwerp staat bol van de symboliek. En niet alleen omdat hout, een hernieuwbaar materiaal, werd gebruikt. “Elke winnaar moet er op zijn beurt een pijnpunt voor circulair bouwen uit verwijderen en dat ook benoemen”, vertelt Stefan van Ouytsel van Thomas More.
“Deze award, die de inspanningen van pioniers in circulair bouwen erkent, is net als de gelijknamige website en het gelijknamige boek een prachtig initiatief van Redactiebureau Palindroom”, sprak Van Ouytsel tijdens de allereerste uitreiking van de Circubuild-award. “Om een wereld te realiseren waarin circulair bouwen mainstream wordt, moeten nog een heleboel pijnpunten worden verwijderd en dat is precies waar pioniers voor nodig zijn. Toen we de vraag kregen of wij de award konden ontwerpen, hebben we dan ook geen minuut getwijfeld!”
Houten splinters
“Rudi Respeel, onze in-house trofeeënontwerper, en onderzoekscoördinator Jan Roekens ontwierpen de award samen met enkele studenten. We gebruikten met hout uiteraard een hernieuwbaar materiaal. Omdat het een doorgeefaward - wat ook helemaal binnen het circulaire gedachtegoed past - is geworden, besloten we er tien verwijderbare houten splinters in te verwerken. Makkelijk verwijderbaar, naar de principes van circulair bouwen. Die splinters symboliseren de pijnpunten die nog moeten worden overwonnen. Bedoeling is dat elke winnaar er zo’n pijnpunt voor circulair bouwen uit verwijdert en het ook benoemt alvorens hij de award doorgeeft aan een volgende pionier.”
Mieke Vandenbroucke kreeg op het Circubuild-event op Batibouw op 3 maart de eer de Circubuild-award voor de allereerste keer in ontvangst te nemen.