Eurabo besloot de Circubuild-award door te geven aan DENC!-STUDIO. Het benoemde daarbij zoals het hoort een pijnpunt waar circulair bouwen volgens het bedrijf nog mee kampt. “Circulariteit mag geen vrijgeleide zijn om de ecologische impact bij het ontginnen van grondstoffen voor bouwproducten uit het oog te verliezen”, vertelden Dries Hubrechts en Peter Suys.
“Vanuit de gedachte dat door in te zetten op demonteerbaarheid en aanpasbaarheid de bouwproducten of -systemen toch veel langer meegaan, wordt de ecologische impact van het ontginnen van de grondstoffen en de productie soms uit het oog verloren. Volgens ons moeten hernieuwbare materialen echter nog altijd primeren als het gaat over circulair bouwen. Zo heeft hout zijn circulariteit al bewezen in het verleden”, klonk het overtuigd. “Het materiaal beschikt al eeuwen over dezelfde structurele eigenschappen. En ook dat laatste is belangrijk: veel materialen die we nu gebruiken zijn binnen honderd jaar misschien niet meer performant, of we weten het alleszins niet zeker. Van hout weten we dat wel. Hout is bovendien makkelijk verwerkbaar.”
“Daarnaast vinden we ook dat het belangrijker is in te zetten op een multifunctioneel en tijdloos ontwerp dan op demonteerbaarheid of aanpasbaarheid. Dat iets kan veranderen is goed, maar dat iets niét moet veranderen na een functiewijziging is nog beter.”
“We besloten de award door te geven aan DENC!-STUDIO omdat architecten volgens ons een prominente, zo niet de belangrijkste rol hebben in het circulaire bouwproces. Vanaf de opstart was DENC!-STUDIO pionier in duurzaam en energiezuinig bouwen en het bureau was vervolgens ook een van de eerste om op de kar van circulair bouwen te springen. Een mooi voorbeeld is het nieuwe kantoor dat DENC!-STUDIO recent betrok, een reconversie van een site die vroeger diende als overslagzone voor katoen en waarin is gestreefd naar het toepassen van heel wat circulaire aspecten. Daar start circulair bouwen voor ons: bij het bestaande patrimonium, niet op een braakliggend terrein of landbouwgrond die net een herbestemming tot bouwgrond kreeg. DENC!-STUDIO koos voor een omkeerbare, bio-ecologisch verantwoorde FSC-houtbouwinvulling die niet verankerd diende aan de vloer. Er werden enkel droge verbindingen en afbouwmethodes gebruikt. Via het BIM-model zijn alle ingezette materialen traceerbaar in functie van later hergebruik."
Leren van elkaar
“Het is geen geheim dat Eurabo in dat project leverancier was van onder meer houtproducten en isolatiemateriaal”, vertelde Bart Cobbaert, die als zaakvoerder van DENC!-STUDIO de award in ontvangst nam maar benadrukte dat hij dat deed namens het hele team. “Dat was een bewuste keuze, gezien het feit dat zij ook doorgedreven focussen op circulair bouwen. We wilden immers een partner die we niet moesten overtuigen het circulair aan te pakken. Integendeel, we wilden een aannemer die ons kon triggeren nog verder te gaan dan hoe wij de zaken zagen, die ons nog nieuwe dingen leerde kennen. En dat deed Eurabo. Ik denk dat ik kan zeggen dat Eurabo ons nieuw onderkomen even goed mee heeft uitgedacht dan dat het leverancier was. Het mag zich gerust halve ontwerper noemen. Net zo werden wij ook heel nauw betrokken bij de uitvoering.”
“We weten dat we met DENC!-STUDIO pas een pijnpunt voor circulair bouwen moet benoemen wanneer we de award zelf doorgeven, maar we willen toch nog even iets aanhalen dat aansluit bij wat we net zeiden. Het is jammer te moeten vaststellen dat nog steeds mensen moeten overtuigd worden van energiebewust, waterzuinig, materiaalvriendelijk, duurzaam of circulair bouwen. De tijd die we steken in dat overtuigen zou zinvoller kunnen worden besteed aan het nog diepgaander ontwikkelen en uitrollen van nieuwe oplossingen.”
“Ik weet ergens ook wel waar dat probleem vandaag komt. Laatst zat ik met een klant aan tafel die zijn huis helemaal circulair ontworpen en gebouwd wilde zien. Hij had er al veel over opgezocht en vond ook veel info, maar weinig concrete. Ik heb dan ook schrik dat de term circulair bouwen riskeert in hetzelfde bedje ziek te zijn als het woord duurzaam. Je moet de krant eens openslaan: op elke pagina zal je wel ergens het woordje duurzaam tegenkomen. Het is een buzzword geworden en daardoor een hol begrip. Dat mag met circulair bouwen absoluut niet gebeuren. Het mag geen betekenisloze term worden die louter gebruikt wordt om goedkoop zieltjes te winnen. Jullie proberen daar met Circubuild gelukkig iets aan te doen. Hopelijk volgen velen dat voorbeeld”, besloot de nieuwe winnaar met mooie woorden aan ons adres.