Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen onderzoekt haalbaarheid circulair bouwen voor particulieren

TEKEN architectuur, MikeViktorViktor architects, BOUD, Systimber en Itho Daalderop hebben met Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen (CBBW) een onderzoeksproject opgestart waarin ze na willen gaan hoe met behulp van een veranderingsgerichte ontwerp- en bouwstrategie betaalbare, circulaire architectuur kan worden gerealiseerd voor particulieren op de Vlaamse woningmarkt. Het pilootproject kan rekenen op steun van Vlaanderen Circulair.

CBBW zal gedurende twee jaar – 2020/2021 – een brug slaan tussen onderzoek en praktijk. Het team dat bestaat uit praktiserende architecten, aannemers en techniekers, zal werken binnen een realistische context gevormd door de wensen van de opdrachtgever, een beperkt budget, stedenbouwkundige regels en energetische, structurele en bouwtechnische eisen.

Het team is er immers van overtuigd dat we, om een échte transitie van onze verspillende linieaire economie naar een circulair model te maken, we circulair bouwen mogelijk moeten maken voor zoveel mogelijk mensen. Het vertaalt circulair bouwen in de particuliere woningmarkt vooral naar demontabel bouwen. In een eerste casestudy bouwt CBBW een betaalbare woning voor een koppel en zijn tienerdochters.


Handleiding voor bewoners

Na het onderzoek zal CBBW de leerlessen vanzelfsprekend delen, net als richtlijnen, modeldocumenten … Als kers op de taart hoopt het ook een handleiding voor het gebouw te publiceren die de bewoners inzicht geeft in de aanpasbaarheid en mogelijkheden van hun woning.

Deel dit artikel:

Onze partners