Circulair bouwen met een paal-en-balksysteem

Woodinc biedt met het Suteki Wood System een volledig circulair paal-en-balksysteem in gelamelleerd hout aan. Dit hout 'werkt' niet en verzekert een grotere stabiliteit en betere technische prestaties dan massief hout. Koolstofstalenconnectoren zorgen voor uiterst stevige verbindingen, wat de montage maar ook de demontage - en dus het circulaire hergebruik - zeer eenvoudig maakt. Woodinc ontwikkelde recent in samenwerking met UHasselt ook een prefabisolatiepaneel voor gevelafwerking volledig op maat van het Suteki Wood System.

Op de werf is geen doorgedreven vakkennis vereist, alle elementen zijn genummerd en gelabeld. Eén man kan tot 15 m2 per dag opbouwen. Overspanningen tot 8,5 m zijn mogelijk, net als verdiepingen. Standaard zijn vijf verdiepingen mogelijk, mits uitdikkingen kan men tot tien verdiepingen gaan. In vergelijking met CLT en massiefbouw is minder materiaal nodig en is er meer flexibiliteit voor latere aanpassingen. De kwaliteit van de verbindingen werd bewezen in aardbevingstesten. Het systeem kan zelfs een aardbeving doorstaan die 1,25 keer krachtiger is dan die van Kobe (Hanshin, Japan). De geteste woning vertoonde geen vervormingen of schade.

Het opbouwen van een Suteki Wood System gebeurt in enkele dagen. De structuur kan worden afgebouwd - dichtgemaakt - naar keuze. Om tot een wind- en waterdichte oplossing te komen, is het mogelijk om dit houtsysteem te combineren met CLT-i-panelen. CLT-i staat voor cross laminated timber-insulated. Door een interne vervlechting van isolatiemateriaal en hout ontstaat een zeer goed isolerend en brandwerend paneel zonder koudebruggen. Wood.inc realiseerde op deze manier in Orleans in Frankrijk een kantoorgebouw van 3.000 m2 met een verdieping.

Door te bouwen met hout wordt het gebouw een CO2-opslag, en een opslagplaats voor bouwmaterialen. De levenscyclusanalyse van een paal-en-balksysteem toont een lagere milieu-impact. Het Suteki Wood System kan volledig worden hergebruikt en is circulair.


Circulaire complementaire wandelementen

Woodinc ontwikkelde recent in samenwerking met UHasselt ook een prefabisolatiepaneel voor gevelafwerking dat dampopen, luchtdicht en volledig op maat van het Suteki Wood System is, het CircuWallPanel. Ook die circulaire bouwpanelen zijn eenvoudig te monteren en demonteren. Ze hebben geen tand en groef om hergebruik te vergemakkelijken. 

De onderzoeksgroep ArcK bundelde hiervoor haar expertise met de onderzoeksgroep bouwkunde (CERG). Business developers Lieve Weytjens (ArcK), Bart Janssens, doctor-assistent aan UHasselt en ook architect bij Atelier Noest - het was hij die het concept voor de CircuWallPanels bedacht - en Rik Steensels, bouwkundig ingenieur, begeleidden Woodinc en de onderzoekers, van KMO-portefeuille naar een VLAIO-ontwikkelingsproject, met als kers op de taart de aanvraag van een octrooi.

In een van de Expert Sessions Nieuwe Bouwmethodes van Pixii eind vorig jaar gaven Eric Van de Heyning en Bart Janssens en Rik Steensels meer uitleg bij de concrete toepassingen en de resultaten van het onderzoek omtrent het bouwsysteem. De zes Expert Sessions van Pixii vallen te herbekijken via deze link. Na inschrijving kan je de Expert Sessions en drie bonussessies op eigen tempo bekijken, nog tot eind februari.

Deel dit artikel:

Onze partners