Circulair bouwen met Troldtekt plafonds

De bouwsector is verantwoordelijk voor bijna 40% van Europa’s materiaal- en energieconsumptie. Daarom is het beter benutten van onze bronnen en het hergebruiken van materialen belangrijk. Troldtekt akoestische panelen dragen bij aan deze manier van circulair bouwen.

 

Gecertificeerd

De Cradle-to-Cradle zilver gecertificeerde panelen zijn hard op weg naar een gouden certificering en zijn geschikt voor BREEAM, LEED, DGNB en WELL projecten. De panelen bestaan enkel uit hout en cement en bevatten dus geen schadelijke stoffen, waardoor ze kunnen terugkeren in de natuur als compost. 

De samenstelling van de sterkte van het cement en de natuurlijke eigenschappen van hout zorgen ervoor dat het materiaal ongevoelig is voor verkleuringen, schimmel en beschadigingen. Hierdoor gaan de panelen tot wel 75 jaar mee. 

Bij duurzaam bouwen is het belangrijk om een langetermijnvisie te hebben en bouwmaterialen zorgvuldig uit te kiezen. Troldtekt raadt aan om materialen te kiezen die iets duurder zijn in aankoop, maar aanzienlijk langer mooi blijven dan goedkopere alternatieven. 

 

Materiaalpaspoort

De akoestische panelen van Troldtekt werden eerder al gekozen voor de Reversible Experience Modules tentoonstelling (REM) die onder andere te zien was op Ecobuild in Londen en Building Holland in Amsterdam. Het doel van de REM tentoonstelling is om mensen te inspireren om circulair design te gebruiken. 

REM komt voort uit het Buildings As Material Banks (BAMB) initiatief, waarbij het idee is dat materialen hun eigen “paspoort” hebben zodat architecten, aannemers en andere stakeholders gemakkelijk data kunnen vinden over het circulaire potentieel van een gebouw. 

“We vinden het idee van materiaalpaspoorten top. Het zal aanzienlijk bronnen besparen als je over 40-50 jaar in een database kan kijken welke materialen gebruikt werden in een bepaald gebouw, en dat de materialen niet nadelig beïnvloed werden tijdens hun levensduur”, zegt Peer Leth, CEO van Troldtekt.

 

 

Deel dit artikel:

Onze partners