Circulair bouwen met Unidek-dakelementen

Door gebruik te maken van geëxpandeerd polystyreen (EPS) draagt Kingspan Unidek, gespecialiseerd in isolatiematerialen voor daken, met zijn oplossingen wezenlijk bij aan de transitie naar een circulaire bouwsector. In dit artikel lees je hoe dat precies zit.

De dakelementen die Kingspan Unidek maakt – zelfdragende isolerende elementen of zogenaamde sandwichpanelen – dragen de naam Unidek Aero en bevatten stuk voor stuk een kern van EPS. Dat materiaal heeft als eigenschap dat het oneindig vaak hergebruikt kan worden.


Eigen EPS-inzamelingsdienst

En daar maakt Kingspan Unidek maximaal gebruik van: het zette een eigen dienst op poten om EPS-afval op te halen bij klanten om er nieuw EPS van te maken – dat altijd dezelfde thermische eigenschappen heeft – en die toe te passen in nieuwe dakelementen. Vanzelfsprekend zet Kingspan Unidek in de productie ook eigen EPS-snijafval opnieuw in.

Om een en ander mogelijk te maken, worden alle dakelementen van Kingspan Unidek ontworpen volgens de Cradle to Cradle-principes. Hun plaatsing gebeurt middels mechanische bevestiging zodat integraal hergebruik van de dakelementen mogelijk wordt in andere projecten mogelijk wordt en de elementen zijn ook zo samengesteld dat ze het einde van hun technische levensduur helemáál te recycleren vallen: niet alleen het EPS in de kern dus, maar ook het hout en de staanplaat waaruit een Unidek Aero-dakelement bestaat.


Advies over circulariteit

Benieuwd hoe Unidek Aero-dakelementen, al dan niet op maat gemaakt, jouw bouwproject naar een hoger circulair niveau kunnen tillen? Dan staan de technische adviseurs van Kingspan Unidek voor je klaar. Zij adviseren je graag bij alle circulariteitsvraagstukken rond dakisolatie.

Deel dit artikel:

Onze partners