Circulair bouwen steeds actueler op BATIBOUW

Dat circulair bouwen de laatste jaren steeds meer aan belang wint, is ook te zien aan het programma van BATIBOUW. Drie van de vier thema’s die BATIBOUW dit jaar naar voren schuift, kunnen eraan gekoppeld worden. Op 3 maart gaat er ook al het Circubuild-event door.

Onder het thema ‘Green Building’ wil BATIBOUW bezoekers verschillende oplossingen bieden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. "Eén van de mogelijkheden is constructiemethodes te hanteren die gebruik maken van herbruik- of recyclagematerialen en zich zo inschrijven in de kringloopeconomie. Ook verschillende circulaire woonvormen worden op BATIBOUW voorgesteld", klinkt het.

Het tweede thema van BATIBOUW met een duidelijke link met circulair bouwen is ‘Smart heating and cooling’. Hoe kan je energiezuinig en milieubewust verwarmen en koelen? Een warmtepomp is tegenwoordig de meest logische keuze, maar er zijn nog andere technieken die je helpen om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Het gebruik van fossiele brandstoffen is immers schadelijk voor het milieu en ze zijn ook eindig.

‘Small is beautiful’ luidt het derde thema dat veel te maken heeft met circulair bouwen. In België moeten we immers steeds meer rekening houden met kleinere leef- en bouwruimtes. Vandaag kiezen we immers meer en meer voor een woning in de stad, vooral om mobiliteitsredenen. We willen niet vastzitten in de file, en dichter bij ons werk gaan wonen. Het resultaat? We leven met meer mensen op minder vierkante meters, en wonen in kleinere ruimte. Dichter bij je werk gaan wonen, en ook de idee van minder of zelfs niet bouwen, passen beide perfect in de filosofie van circulair bouwen.

Naast het Circubuild-event van Redactiebureau Palindroom, VIBE vzw en Pixii op 3 maart, gaat op 5 maart ook nog een presentatie over circulair bouwen door. Die wordt gegeven door Jurgen Naets, projectcoördinator bij Bond Beter Leefmilieu en projectmanager bij Ecobouwers.

Deel dit artikel:

Onze partners