Circulair dakrandsysteem voor bitumineuze platte daken

Op zoek naar een manier om recycleerbare bitumineuze dakbedekking ook duurzaam af te werken, ontwierp Claerhout Aluminium het kliksysteem Roofing Clips.

Roofing Clips is een circulair systeem waarmee je platte daken uit bitumineuze dakbanen volledig waterdicht kan afwerken aan de dakrand.

Dé grote uitdaging bij de ontwikkeling van het systeem was de stugheid van bitumen (roofing in de volksmond, red.); Roofing Clips moest ook stevig genoeg zijn om te kunnen worden toegepast daar waar de bitumineuze banen elkaar overlappen, wat al snel een dikte van 8 mm oplevert. Een veersysteem in het basisprofiel bleek de oplossing. Die geeft Roofing Clips een enorme klemkracht, wat ook bij stormweer geen overbodige luxe is.


Twee delen

Het Roofing Clips-dakrandsysteem bestaat uit twee delen: een basisprofiel en een sierlijst. Het basisprofiel laat toe de dakrand waterdicht af te werken, zonder dat het bitumen tot tegen de dakrand gebrand moet worden. De sierlijst kan achteraf in de gewenste kleur op het basisprofiel geklemd worden. Bijkomende troef van die tweeledigheid is dat ze het krimpen van het aluminium perfect opvangt, zonder extra ingrepen.

Dankzij de Roofing Clips kan je de bitumineuze dakbedekking eenvoudig circulair ontmantelen. Je klikt eenvoudigweg beide delen van de Roofing Clips los van de dakrand en verwijdert de bitumen makkelijk, omdat die niet gebrand is tot tegen de dakrand. De dakbanen zijn vervolgens klaar voor recyclage, de Roofing Clips kunnen opnieuw gebruikt worden in een ander project.

In het licht van een verduurzamende bouwsector zou de innovatie van Claerhout Aluminium de dakbedekkingsmarkt dan ook wel eens helemaal kunnen veroveren.

Bron: Vlaanderen Circulair

Deel dit artikel:

Onze partners