Circulair fietspad in Veurne

In Veurne gaat aannemer De Brabandere de betonnen afwateringsgoot van een nieuw fietspad in het natuurgebied Suikerwater aanleggen in circulair beton. Ook slimme ‘volgverlichting’ maakt de nieuwe fietsverbinding circulair.

Het circulaire beton wordt geproduceerd met gerecycleerde materialen. “Met het gebruik van circulair beton in onze projecten, brengt WVI de circulaire infrastructuur in de praktijk”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur de West-Vlaamse Intercommuncale (WVI). “Zo krijgt afval een andere betekenis. Het wordt een grondstof voor een andere activiteit, waardoor de kringloop meer gesloten wordt en we minder afhankelijk worden van primaire grondstoffen.”

Het fietspad zal ook slim worden verlicht. Netbedrijf Fluvius zal een systeem met intelligente ‘volgverlichting’ plaatsen waarbij een reeks sensoren ervoor zorgt dat de verlichting de fietsers als het ware volgt. Wanneer er geen fietsers passeren, zal de verlichting gedimd of in het natuurgebied zelfs gedoofd worden. Zo wordt energie bespaard en CO2-uitstoot verminderd, maar wordt het natuurgebied ook zo veel als mogelijk donker gehouden, wat goed is voor de plaatselijke fauna.

“We investeren in duurzame infrastructuur voor onze inwoners en werknemers, zodat we samen de modal shift kunnen realiseren van auto naar fiets”, besluit burgemeester Peter Roose.

Bron: suikerfabriek.be

Deel dit artikel:

Onze partners