Circulair hoofdkantoor Aquafin (B-architecten) officieel geopend

Het nieuwe circulaire hoofdkantoor van Aquafin in de Dijkstraat in Aartselaar opende onlangs officieel zijn deuren. In het ontwerp van B-architecten, dat daarvoor samenwerkte met Cenergie, UTIL en DELVA Landscape Architecture & Urbanism, spelen hout, hergebruikte materialen en innovatieve technieken een grote rol.

Het vroegere hoofdkantoor van Aquafin op dezelfde plaats was verspreid over drie percelen. B-architecten centraliseerde in zijn ontwerp voor het nieuwe gebouw alle werkplekken op het middelste perceel in een bestaande betonstructuur. Dat oorspronkelijke gebouw breidden de architecten uit met enkele kleinere volumes. De twee aangrenzende percelen vulden ze in met parkeerplaatsen en een ruime fietsenstalling in een houtstructuur, en een refterpaviljoen met meer contact met de beek aan de grens van het perceel.

Bij elke ontwerpbeslissing hielden de architecten rekening met de impact ervan op de medewerkers. Om een aangename werkomgeving te creëren, organiseerden ze het centrale gebouw volledig in het groen, samen met DELVA Landscape Architecture & Urbanism, en ontwierpen ze verschillende werkplektypes.


Hergebruik voorop

Daarnaast zette het ontwerpteam ook in op de principes van circulair bouwen, met hergebruik als belangrijkste. Daarbij kon het team ook rekenen op aannemer Van Roey, die al wat ervaring had op het vlak van hergebruik van materialen. Zo werd de vloerafwerking uit het bestaande gebouw, blauwe hardsteen, hergebruikt in het refterpaviljoen, net als de akoestische baffles uit de bestaande landschapskantoren. Ook een aantal porseleinen wastafels, wc-potten, urinoirs en bijhorende tussenwanden kregen een tweede leven in het nieuwe gebouw. Het aanwezige meubilair werd opgeknapt.

Naast het hergebruiken van materialen uit het bestaande gebouw, werd er ook een luchtgroep van een andere locatie naar Aartselaar gebracht. Studiebureau Cenergie, verantwoordelijk voor het ontwerp speciale technieken en adviseur rond circulair bouwen, zorgde voor een twee jaar oude luchtgroep die nog in perfecte staat verkeert.

Het nieuwe kantoor werd, ook vanuit duurzaamheidsstandpunt, afgewerkt met houten prefabelementen waarin de isolatie al verwerkt is. Daarop kwam houten beplanking en ook het buitenschrijnwerk is volledig uit hout. Ook een groot deel van de uitbreidingen bestaat uit hout.


Riothermie

Voor het verwarmen en koelen van het gebouw wordt gebruikgemaakt van riothermie. Dat betekent dat de warmte en koude via een warmtewisselaar uit het rioolwater worden gerecupereerd om het binnenklimaat van het gebouw op de gewenste temperatuur te brengen. De verwarmings- en koelingselementen zitten verstopt in het verlaagde klimaatplafond. Zo’n verlaagd klimaatplafond kan als circulair worden beschouwd omdat het enerzijds toepasbaar is in een bestaand gebouw en anderzijds de mogelijkheid laat tot toekomstige aanpassingen.

Deel dit artikel:

Onze partners