Circulair kantoorgebouw The Wings (assar architects) klaar voor de dienst

The Wings, in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport in Diegem, is sinds begin dit jaar helemaal operationeel. Het kantoorgebouw dat ook voorziet in onder meer een luxehotel met 250 kamers werd ontworpen door assar architects volgens verschillende principes van circulair bouwen. Zo is het aanpasbaar en kreeg het een materialenpaspoort in Madaster. Bovendien kan het als eerste bouwproject in ons land pronken met een BREEAM Excellent-, een WELL Gold- én een DGNB Gold-certificaat. The Wings profileert zich zo als een nieuwe referentie op het vlak van comfort, welzijn én duurzaamheid.

Kwalitatieve kantoorruimte, een luxehotel met 250 kamers, een fitnesscentrum, restaurants, coworkingspace voor expats, een groot atrium en een gemeenschappelijk auditorium, dat alles verdeeld over een totaaloppervlakte van 51.400 m² en gelegen op een AAA-locatie nabij de luchthaven en enkele belangrijke mobiliteitsassen: dat is The Wings, een project van Ghelamco gerealiseerd door Democo, in een notendop. Met zijn aantrekkelijke architecturale vormgeving die getypeerd wordt door een overvloed aan glas, afgeronde hoeken en horizontale gevelgeledingen en gebaseerd is op vier vleugels of kwadranten met variërende bouwhoogtes vormt het kantoorgebouw een nieuwe eyecatcher in het internationale kantoordistrict van Brussel Airport. Door de specifieke oriëntatie en trapsgewijze opbouw met doorlopende daktuinen en -terrassen genieten de werknemers en hotelgasten van een overvloed aan attractieve buitenruimtes en vergezichten. Een binnenstraat met collectieve functies verbindt de hooftoegangen in de Culliganlaan en de lagergelegen Kouterveldstraat.


Fossielvrij op energetisch vlak

Ghelamco wilde van The Wings, dat onder meer EY Belgium, Devoteam, Ordina en Pro League tot de huurders mag rekenen, de eerste al dusdanig gecertificeerde CO2-neutrale kantooromgeving van België maken. Op energetisch vlak is het daar zeker in geslaagd: The Wings wekt met onder meer met 600 zonnepanelen en een reusachtig BEO-veld onder de parkeerplaats zelf de energie op die nodig is voor alle interne activiteiten en voorzieningen, zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken. Voor de studie technieken deed assar architects een beroep op Macobo-Stabo, dat daarnaast ook de stabiliteitsstudie en de EPB-verslaggeving voor zijn rekening nam.

Hemelwater wordt met het oog op sanitair hergebruik en tuinonderhoud dan weer opgevangen en gebufferd op de groendaken en in drie daarvoor aangelegde wadi’s.


Aanpasbaar

Met een BREEAM Excellent-, een WELL Gold- én een DGNB Gold-certificaat – een Belgische primeur – profileert het project zich ook als een nieuwe referentie op het vlak van comfort, welzijn én duurzaamheid. Met dat laatste heeft de focus op circulair bouwen van ontwerpbureau van dienst assar architects veel te maken. Zo ontwierp assar architects het project ten eerste aanpasbaar, zodat het in de toekomst ook nog andere functionele invullingen kan krijgen. Daartoe werden de draagstructuur licht en open geconcipieerd en de basisvoorzieningen gebundeld in strategisch geplaatste kernen. De technische installaties zijn eveneens voorzien op een flexibele invulling van het gebouw.


Demonteerbaar

Daarnaast opteerden de architecten waar mogelijk ook voor elementen die omkeerbaar geplaatst konden worden. De demonteerbare gordijngevel uit glas en aluminium waarvoor het FWS 50-gevelsysteem van Schüco gebruikt werd - Schüco leverde overigens ook de enkele en dubbele deuren in het project, uitgevoerd in Schüco's ADS 65, de demonteerbare aluminium klimaatplafonds van Interalu en verplaatsbare binnenwanden van Beddeleem uit glas – JB PURE 100 en JB 4000 JB 4000 XL – en hout – JB PURE 100 WOOD – zijn daar maar enkele voorbeelden van.

De omkeerbare verbindingen zorgen er vanzelfsprekend voor dat de in The Wings toegepaste materialen ooit een tweede leven kunnen krijgen in een ander project En daarna zelfs nog een derde, vierde, vijfde … leven. Het project kenmerkt zich niet in het bijzonder door veel hernieuwbare en recuperatiematerialen – al kan wel van zo goed als alle materialen de duurzaamheid worden aangetoond met erkende certificaten, maar door de omkeerbare verbindingen is er op elementniveau toch sprake van circulariteit.

Hun omkeerbare plaatsing zorgt er ook voor dat de demonteerbare elementen aan het einde van hun levensduur kunnen worden gerecycleerd. De klimaatplafonds van Interalu en de Beddeleem-wanden zijn ook zo opgebouwd dat alle deelelementen van elkaar kunnen worden gescheiden zodat zuivere recyclage van die elementen mogelijk is.

De betonnen structuur van het gebouw is niet demonteerbaar, maar verregaande engineering en de toepassing van nagespannen beton verminderen het gebruik van beton met 30%.


Materialenpaspoort en LCA-analyses

Het gebouw kreeg een materialenpasoort in Madaster dat de milieu-impact van de gebruikte materialen in kaart brengt en ervoor zorgt dat onderhoud efficiënt kan gebeuren en het gebouw ooit kan fungeren als materialenbank. In het kader van de BREEAM-analyse die gebeurde werden het gebouw en de materialen ook nog onderworpen aan een onafhankelijke LCA-analyse om de milieu-impact van het gebouw en alle materialen afzonderlijk in te schatten.

De eerste reacties over het project die Ghelamco intussen binnenkreeg van de huurders zijn volgens de projectontwikkelaar allemaal positief. 

Vóor de oplevering brachten we op Circubuild ook al dit artikel over het project.

Deel dit artikel:

Onze partners