Circulair ontwerp Archiles architecten tovert schoolgebouw om tot kantoren in kader van Oosterweelproject

In Antwerpen toverde Archiles architecten het oude schoolgebouw van Heder in de Galjoenstraat het afgelopen jaar om tot kantoorgebouw. In het kader van het Oosterweelproject stellen Lantis, bouwheer van het ambitieuze mobiliteitsproject, en enkele aannemers er sinds november een deel van hun werknemers tewerk. Naast het gebouw zelf gaf het ontwerp van Archiles architecten ook veel materialen in het pand een tweede leven. Meubilair werd voornamelijk elders gerecupereerd en voor de benodigde nieuwe materialen gold het credo: beperken tot een minimum en circulair indien het kan.

Het schoolgebouw van Heder, het vroegere Sint-Jozefinstituut, stond leeg sinds september 2023, toen de leerlingen verhuisden naar een nieuwe campus aan de Rozemaai in Ekeren. De werken voor de herbestemming tot kantoorgebouw, uitgevoerd door Vanhout, startten enkele maanden na die verhuizing en werden opgeleverd in oktober van dit jaar. De inhuizing van de werknemers van Lantis, dat optreedt als bouwheer van complexe mobiliteits- en leefbaarheidsprojecten in Antwerpen en ze in goede banen leidt, met de Oosterweelverbinding als meest ambitieuze project, en van enkele aannemers die ook betrokken zijn bij het Oosterweelproject is sinds november afgerond. Het gebouw huisvest zo’n 650 mensen. Lantis en de aannemers zullen het kantoorgebouw gebruiken tot aan het einde van de werken aan de Oosterweelverbinding, die nog een kleine tien jaar duren.


Afgestapt van oorspronkelijk idee

Het project is een mooi voorbeeld van circulair (ver)bouwen. Aanvankelijk was het idee om het schoolgebouw te slopen om het plaats te laten maken voor een containerdorp voor de werknemers van Lantis en de aannemers, maar daarvan werd afgestapt omdat een renovatie ecologisch en – en daar is niets mis mee – financieel voordeliger bleek. Ook al moest dan een vergunning worden aangevraagd voor een herbestemming.

Het herbestemmingsontwerp van Archiles architecten gaf naast het gebouw zelf, dat niet werd uitgebreid en waarin enkel wat lichte wanden werden gesloopt, ook heel wat materialen in het gebouw een tweede leven, zoals metalen kabelgoten, plafondtegels, whiteboards en brandblussers. Meubilair werd voornamelijk elders gerecupereerd. Hetzelfde gold voor computerschermen.

Voor benodigde materialen die nergens konden worden teruggewonnen, gold het credo: beperken tot een minimum en circulair waar het kan. Daardoor vonden ook circulaire tapijttegels en de demonteerbare systemen van JUUNOO hun weg naar het nieuwe kantoorgebouw. Met de oplossingen van JUUNOO werden individuele kantoren gebouwd als aanvulling op de kantoren en vergaderzalen in de voormalige (klas)lokalen. de systemen van JUUNOO garanderen ook de aanpasbaarheid van het gebouw.

Uiteraard bracht het ontwerp van Archiles architecten ook de energie-efficiëntie van het gebouw op peil, met onder meer nieuwe HVAC-installaties. Het bestaande rioleringssysteem wordt hergebruikt na de nodige aanpassingen. Momenteel wordt nog bekeken of het gebouw kan worden uitgerust met zonnepanelen via – de tijdelijkheid van het project indachtig – een huursysteem.


Geoptimaliseerde samenwerking

Het nieuwe kantoorgebouw  heeft als grote troef voor de werknemers die er gehuisvest zijn dat ze nu veel efficiënter kunnen samenwerken, dicht bij de Oosterweelwerfzone op de Antwerpse Rechteroever. De werknemers zaten ervoor immers verspreid over verschillende locaties in en rond Antwerpen.

Het nieuwe gebouw kreeg een parking met 178 plaatsen, waarvan 8 voor andersvaliden, en 194 fietsparkeerplaatsen – 174 in een fietsenkelder en 20 aan de Tjalkstraat. Het treinstation Luchtbal en een hub van Donkey Republic, dat elektrische deelfietsen aanbiedt, en van Velo en zijn vlakbij.

Deel dit artikel:

Onze partners