Aan het Rubenskasteel in Elewijt (Zemst) pronkt sinds 1 augustus een opvallende constructie: een soort paviljoen met een podium en ruimte voor horeca. Het paviljoen kadert in Stories Unfold, een herwaarderingsfestival dat Toerisme Vlaanderen voor het eerst organiseert en waarmee het de Vlaamse erfgoedpracht aan kastelen en kasteeltuinen in de kijker wil zetten en nieuw leven wil inblazen. ConstructLab en 019 ontwierpen en bouwden het paviljoen in slechts enkele weken tijd en dat nagenoeg helemaal op circulaire wijze, zonder te vertrekken van een bestaand bouwpakket voor tijdelijke constructies. Zo werd de structuur opgetrokken uit een gehuurd stalen bekistingssysteem dat normaal dient om constructies tijdelijk te stutten. Na het festival, dat eindigt op 29 oktober, kan het bekistingsmateriaal dienen voor andere projecten. Net als zowat alle andere bouwelementen.
Het paviljoen wil net als het werk dat Peter Paul Rubens maakte van het kasteel in Zemst, ‘Herfstlandschap met uitzicht op het Steen’ (met het Steen bedoelde hij het kasteel, dat nu nog steeds ook onder die naam bekend is, red.), de blik op het landschap centraal plaatsen. In het schilderij laat de schilder de kunstliefhebber kennismaken met het domein en het omringende landschap vanaf de uitkijktoren, de ondertussen verdwenen donjon van het kasteel. Het paviljoen geldt als een hedendaagse en architecturale verwijzing naar die uitkijktoren. Maar het gaat verder dan dat en daagt de bezoeker door specifieke positionering van wanden, uitsnijdingen en verschillende niveaus uit om meer te zien dan dat ene beeld. Het paviljoen biedt de bezoeker nieuwe perspectieven aan op het kasteel, het domein en het huidige omringende landschap met beschermde bossen, lintbebouwing, indrukwekkende vergezichten en pylonen. Er wordt ook ingehaakt op de architectuur van kastelen; het ritme van de blauwe bokken is een evocatie van de kantelen.
ConstuctLab en 019 werkten voor het ontwerp en de realisatie van het paviljoen samen met ingenieurs van H110 Architecten en Ingenieurs, mouton en Tentech. Via een open call konden externen komen helpen bij de opbouw, die zo’n goeie maand duurde. De installatie heeft een regendichte zone voor 150 à 200 mensen en buitenfaciliteiten voor zo’n 100 personen.
Gehuurde bouwelementen
Het paviljoen is niet de doorsnee tijdelijke constructie van het soort dat je tegenkomt op muziekfestivals of beurzen. Het werd immers circulair ontworpen en gebouwd zonder dat vertrokken werd van een bestaand bouwpakket voor tijdelijke constructies.
Zo werd het paviljoen opgetrokken uit een gehuurd stalen bekistingssysteem – van hoofdpartner Doka – dat normaal dient om een constructie tijdelijk te stutten, maar hier dus dienstdoet als dragend element voor de trap, het terras en het dak. Ook alle andere bouwelementen werden gehuurd, zoals schroefpalen voor de fundering. In totaal kan 90% van het paviljoen na Stories Unfold nagenoeg zonder waardeverlies terug opgenomen worden in de economische waardeketen. Ook op dat vlak legt het paviljoen de link met het werk ‘Herfstlandschap met uitzicht op het Steen’, dat Rubens samenstelde uit verschillende panelen die hij recupereerde uit zijn atelier.
Stories Unfold, dat voor de eerste editie dus neerstrijkt in en rond het Rubenskasteel in Elewijt, zal om de twee jaar de rijke verhalen van de Vlaamse kastelen en hun tuinen tot leven wekken. Meer algemene info over het event en wat je kan verwachten qua programmatie lees je op de website van Stories Unfold.