Circulair stadion voor WK 2022

Het WK voetbal 2022 in Qatar kan uitpakken met een duurzame primeur: het allereerste circulaire stadion ooit. De arena, die de naam Ras Abu Aboud Stadium draagt, is gemaakt uit containers en andere modulaire bouwelementen en wordt na het wereldkampioenschap afgebroken, waarna de verschillende onderdelen in andere projecten zullen worden hergebruikt.

Het stadion, van de hand van het Spaanse Fenwick Iribarren Architects in samenwerking met de ingenieurs van het Duitse bureau Schlaich Bergermann Partner en het internationale bureau Hilson Moran, is niet alleen op ontwerpniveau, maar ook op materiaalniveau circulair. Zo zijn de bijna 1.000 containers – die verwijzen naar de haven van Doha, waar het stadion verrijst – waaruit de arena grotendeels bestaat, gemaakt uit gerecycleerde materialen. De structuur omheen de containers en andere modulaire bouwelementen bestaat dan weer uit ‘locally sourced’ staal dat op zijn beurt een hoog percentage recyclaat bevat.


Meteen na WK ontmanteld

Het bewijs van de demonteerbaarheid van het stadion, dat plaats biedt aan 40.000 toeschouwers en het decor zal vormen voor enkele groepsmatchen en 1/16de finales, zal onmiddellijk na het WK, dat in 2022 uitzonderlijk in de winter wordt gespeeld, geleverd worden. Het wordt dan immers afgebroken, waarna quasi alle bouwelementen een tweede leven zullen krijgen in andere projecten. Het idee om het hele stadion te hergebruiken op het volgende WK, werd ook al geopperd.

Het vlotte verloop van de bouw van de WK-stadions in Qatar staat wel in schril contract met de kritiek die de golfstaat over zich heen krijgt als het gaat over de werkomstandigheden van de bouwbakkers. Zo stierven er al duizenden gastarbeiders tijdens de werken aan de verschillende stadions. Verschillende nationale voetbalteams, waaronder ook onze Rode Duivels, vroegen in een statement al aandacht voor de mensenrechten in Qatar.

Eind dit jaar moet het stadion, dat door de modulaire opbouw een pak sneller kan gebouwd worden dan een traditioneel stadion, klaar zijn. 


Bron: hln.be en fenwickiribarren.com

Deel dit artikel:

Onze partners