Circulaire kleiklinkers met waterpasseerbaarheid als extra duurzame troef

De bakstenen, kleidakpannen en kleiklinkers van wienerberger zijn van nature circulair. De Passaqua-collectie van de fabrikant heeft echter nog een bijkomende duurzame troef: de strengpersklinkers laten water via de voegen doordringen in de bodem. Ze kunnen zo een wezenlijke bijdrage leveren aan het voldoen aan de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater, die sinds oktober 2023 onder meer een – bij voorkeur bovengrondse – oplossing verplicht voor de infiltratie van regenwater op residentiële bouwpercelen groter dan 120 m² en vanaf begin 2025 ook op het openbaar domein. In het pilootproject Duurzame Wijk toont wienerberger al tien jaar aan dat de infiltratieoplossing Passaqua ook op lange termijn goed presteert.

Met de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater wil de Vlaamse Regering verzekeren dat we tijdens droge periodes voldoende water beschikbaar hebben en tijdens natte periodes onze rioleringsnetten niet overbelasten. De verplichting tot het plaatsen van een infiltratievoorziening bij residentiële bouwpercelen groter dan 120 m² is een van de regels in de nieuwe verordening. De voorkeur moet daarbij uitgaan naar bovengrondse infiltratievoorzieningen zoals een waterpasserende verharding. De oppervlakten waar geen infiltratie mogelijk is, worden best zo klein mogelijk gehouden.


Afstandhouders

Een waterpasserende verharding voor oprit of terras verzekert een vlotte infiltratie van regenwater in de ondergrond terwijl het gebruikscomfort toch verzekerd blijft. Een bijkomend voordeel van de keuze voor een waterpasserende verharding is dat ze niet mee in rekening gebracht hoeft te worden voor het berekenen van de omvang van de lokale infiltratievoorziening en regenwaterput.

Om waterpasserende verharding te realiseren in kleiklinkers, worden kleiklinkers van afstandshouders voorzien. Deze Passaqua-strengperskleiklinker van wienerberger heeft afstandshouders van ongeveer 6 mm breed. Op een kleiklinker van 59 mm breed en 189 mm lang zorgt dit voor een voegaandeel van ruim 10%, de minimale vereist voor waterdoorlatende verharding. Dankzij de brede voegen passeert het regenwater niet alleen snel en eenvoudig, maar is er ook minder onderhoud nodig dan bij een gewone verharding; doordat het water sneller wordt afgevoerd, blijft er geen water achter in de voegen en is er minder kans op onkruid en mos.

Bijkomende voorwaarde voor een goede waterdoorlatendheid is dat de ondergrond ook een doorlatendheidscoëfficiënt k=5,4 x 10-5m/s heeft. Voor zand-, grind- en zandleemgronden is dat het geval. Voor leem en kleigronden is er een drainage nodig om aan de voorwaarden te voldoen.


Nieuw: getrommelde variant

De Passaqua-strengperskleiklinker is nu ook beschikbaar in een getrommelde variant, waardoor hij zich heel goed laat integreren in klassieke of rustieke architectuur. Zowel de getrommelde als ongetrommelde versie is beschikbaar in de kleuren Doris (bruin), Lotis (grijs), Magma (rood) en Eros (antraciet). De ongetrommelde versie is daarnaast ook beschikbaar in de nieuwe kleuren Alba Beige en Selda Grijs.


Opgelet voor afwijkende voorschriften

Regenwater dat op een waterpasserende verharding valt, wordt afgevoerd naar de ondergrond. Bij slecht doorlatende grond moet regenwater vertraagd afgevoerd worden naar een infiltratiebekken. Zo vloeit een groot deel van het regenwater niet meer in de riolering en zijn ook straatkolken niet meer nodig.

Bovenop de Vlaamse verplichtingen legt Vlaams-Brabant in een bijkomende provinciale verordening op dat regenwater op het eigen terrein in de bodem moet infiltreren. Een afvoer naar de riolering, een beek of een naburig perceel is verboden. Bij kleinere verhardingen, zoals een tuinpad, kan het hemelwater naast de verharding infiltreren. Bij grote oppervlakken, zoals een terras of oprit, is daar niet altijd voldoende plaats voor. Daar moeten waterdoorlatende verhardingen gebruikt worden. Dezelfde verplichting geldt in Vlaams-Brabant ook voor openbare parkings.


Getest en goedgekeurd

Waterpasserende oplossingen zijn niet nieuw in het gamma van wienerberger. In De Duurzame Wijk in Waregem test wienerberger als sinds 2015 de effectiviteit van een voorloper van de Passaqua uit. Op regelmatige basis laat wienerberger de doorlatendheidscoëfficiënt van de verhardingen in de Duurzame wijk testen door het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) en monitoringresultaten zijn indrukwekkend volgens de fabrikant indrukwekkend en overtuigend. De testresultaten uit 2019, 2022 en 2023 tonen aan dat de doorlatendheidscoëfficiënt op de in 2015 aangelegde parkeerplaats acht jaar na de aanleg nog altijd hoger ligt dan de minimale eis, een bewijs dat de waterpasserende kleiklinkers hun deugdelijkheid bewijzen als oplossing in het kader van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater.

Meer info kan je hier raadplegen. 

Deel dit artikel:

Onze partners