Circulaire nieuwbouw voor CAW Vilvoorde (Moyaert Van Buyten Architects)

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Halle-Vilvoorde gaat in Vilvoorde op circulaire wijze een compact en energiezuinig gebouw realiseren dat voorziet in twaalf opvangstudio’s. Ontwerper van dienst Moyaert Van Buyten Architects werkte samen met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) om de principes van circulair bouwen in het nieuwe gebouw te maximaliseren, wat onder meer resulteerde in het hergebruik van materialen uit het zwaar beschadigde gebouw dat plaatsmaakt voor de nieuwbouw, demonteerbare verbindingen en een aanpasbare gebouwindeling.

Het nieuwe gebouw, langs de Harensesteenweg, wordt ontwikkeld in samenwerking met Stad Vilvoorde, dat een erfpacht verleende aan CAW Halle-Vilvoorde. Die specifieke formule ligt mee aan de basis van de circulaire insteek. Het gebouw dat in eerste instantie voorziet in studio’s voor noodopvang, is dankzij een flexibele logische planopbouw namelijk eenvoudig aanpasbaar zodat de stad er ooit haar administratie in kan onderbrengen. Maar ook andere invullingen zijn in de toekomst mogelijk door het combineren of hervormen van bestaande studio’s en kamers.


Demonteerbare CLT-structuur

Dankzij een samenwerking van het architectenbureau uit Vilvoorde met de VUB om de circulaire principes te maximaliseren, is het gebouw echter om veel meer redenen dan zijn flexibiliteit circulair te noemen is. Zo heeft het een structuur van kolommen en balken uit CLT die omkeerbaar verbonden worden.


Hergebruik materialen uit afgebroken gebouw

In het gebouw worden ook materialen hergebruikt afkomstig uit het zwaar beschadigde gebouw dat dient te worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Daarvoor maakten de architecten een afbraakinventaris op. Onder meer gevelstenen, vloeren en afwerkingen zullen zo een tweede leven krijgen. Elementen uit het af te breken gebouw die niet in het ontwerp van de nieuwbouw passen zullen worden verkocht – daarvoor worden actief partners gezocht – of gerecycleerd en belanden dus ook niet op de vuilnisbelt.


Gerecycleerde nieuwe materialen

Voor de nieuwe materialen wordt dan weer zo veel als mogelijk gebruikgemaakt van gerecycleerde materialen. Glasschuimgranulaten voor de isolatie is slechts één voorbeeld daarvan.

De warmte- en energiebehoefte van het nieuwe gebouw, dat met een doorwaardbare plint zal fungeren als poort naar het achterliggende park, worden maximaal ingevuld met hernieuwbare energie, middels zonnepanelen en geothermie.


Witte look

Het gebouw kenmerkt zich door zijn witte look. De witte gevelstenen die gerecupereerd worden uit het af te breken gebouw zullen gebruikt worden voor de gevel van het gelijkvloers en ook voor de tuinmuren en zitelementen in de tuin waarin het project ook voorziet. De gevel van de verdiepingen wordt op modulaire manier gerealiseerd met strekmetalen cassettes in gebroken wit. Die cassettes zijn volledig demonteerbaar en hebben vaste maten zodat ze later desgewenst een-op-een vervangen kunnen worden door raamopeningen. 

Door hun witte kleur houden de platen én de achterliggende gevelfolie de albedo (het lichtweerkaatsingsvermogen, red) zo laag mogelijk, zodat de bijdrage van het gebouw aan het hitte-eilandeffect zo beperkt mogelijk blijft.


Klaar in 2025

Moyaert Van Buyten Architects werkte voor de nodige studies samen met Studiebureel Kennis, ingenieursbureau Stansoen en Apro.

In het voorjaar van 2024 vatten de werken aan. Wie die zal uitvoeren, is nog niet bekend. Eind 2025 moet het gebouw klaar zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners