Circulaire oase midden in de stad

Wie circulair bouwen zegt, denkt wellicht niet meteen aan een groendak. Toch profileert Optigrün Benelux, marktleider op het gebied van dakbegroeiing en daktuinsystemen, zich volop als een volwaardig speler in dat nieuwe marktsegment, met de introductie van een circulair substraat. Een mooi voorbeeld daarvan, vinden we op het dak van een woning in Elsene.

Het circulair substraat bestaat uit systeemonderdelen die volledig uit gerecycleerd materiaal bestaan en met een losse opbouw waardoor elk element aan het einde van zijn levenscyclus in een bepaald project probleemloos kan hergebruikt worden. De verschillende onderdelen kunnen onderling nog wel variëren naargelang het soort dak waarop de tuin gerealiseerd wordt – verblijfsdak, retentiedak, dakpark, solargroendak … – maar de samenstelling is in principe altijd min of meer dezelfde.

De opbouw van een daktuin met het circulaire substraat ziet er van onder naar boven als volgt uit:

  1. een vegetatielaag, gaande van sedumplantjes tot volwaardige bomen;
  2. een substraatlaag, specifiek samengesteld voor en aangepast aan het type beplanting;
  3. een filter- en capillaire laag, voor een optimale waterverdeling onder het substraat;
  4. een drainage-, buffer- of waterretentielaag, eventueel aangevuld met een capillaire ‘cone’, voor gereguleerd watertransport vanuit de retentielaag via de filter- en capillaire laag naar het substraat;
  5. een beschermings- en absorptielaag, als bescherming van de dakbedekking.

De circulariteit zit daarnaast ook in de multifunctionaliteit, duurzaamheid en de minimale impact op het natuurlijk evenwicht.


Eetbaar dak

Een mooi voorbeeld van zo’n circulaire daktuin van Optigrün vinden we in een wijk in Elsene, waar Optigrün-partner Canopy een circulaire groene oase creëerde op twee daken van dezelfde woning. Met de twee volle groendaken werd de natuur binnengebracht in de wijk. Het ene groendak staat boordevol eetbare plantensoorten: kruiden voor in de keuken, eetbare bloemen, planten om thee mee te zetten enzovoort. Naast het feit dat de planten eetbaar zijn, zijn ze ook nog eens een feest voor het oog.

Het hoger gelegen groendak werd dan weer beplant met een mix van soorten die in het wild op de weidse prairievelden groeien. Die planten zijn van nature beter bestand tegen de extreme omstandigheden op een dak.

Het geheel werd afgewerkt met siergrind en profielen uit cortenstaal.

Deel dit artikel:

Onze partners