In Eindhoven is recent de proeftuin Living Lab 040 geopend. Er worden 119 compacte woningen ontwikkeld waarbij wordt geëxperimenteerd met circulaire principes. Bedoeling van het project is na te gaan hoe duurzame woningen met circulaire potentie betaalbaar kunnen worden gebouwd. Tal van partners nemen deel aan het project. Zo ook Jansen by ods, dat demontabele stalen gevelconstructies zal ontwikkelen voor de proeftuin.
Steden worden geconfronteerd met grote uitdagingen die de leefbaarheid sterk beïnvloeden. Zo wordt wonen er steeds duurder en de ruimte steeds schaarser. Groene buitenruimtes worden verdreven door stenen en klimaatverandering wordt voelbaar. Terwijl de noodzaak aan duurzame en kwalitatieve oplossingen groeit, is de druk op de woningmarkt enorm hoog. Door te blijven denken binnen de huidige kaders, blijft een doorbraak op dat vlak uit.
De Nederlanders Jos Lichtenberg en Monique Donker, die beiden al jaren werken rond innovatieve projecten in de bouw, besloten die innovatieve duurzame en kwalitatieve oplossingen een kans te bieden en besloten daarom in Eindhoven het project Living Lab 040 op te starten. In de proeftuin aan de Castiliëlaan worden 119 compacte en betaalbare woningen ontwikkeld terwijl geëxperimenteerd wordt met circulaire bouwprincipes, zoals bijvoorbeeld demontabel bouwen. Aan het project nemen verschillende bouwpartners deel. Het uiteindelijk doel is levensvatbare, betaalbare duurzame en circulaire ideeën ontwikkelen, die opschalen en ze ook echt realiseren.
Looptijd van 15 jaar
De betaalbare woningen zullen straks worden bewoond door studenten, starters, alleenstaanden en gezinnen. Die bewoners van allerlei leeftijden zullen ook zelf nog bijdragen aan het project. De proeftuin zal immers vijftien jaar lopen. De bewoners zullen samen met de bedrijven principes als flexibiliteit, verplaatsbaarheid en demontabiliteit van gebouwen verder ontdekken en uitdiepen, maar ook nieuwe circulaire verdienmodellen als product as a service, leasing en andere roerende financieringsvormen. Ook duurzamere alternatieven voor waterhuishouding, mobiliteit en energie moeten uit de proeftuin ontstaan.
Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, de Technische Universiteit Eindhoven en de Nederlandse vastgoedontwikkelaar Amvest. Volgende bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief: Ferlem, KAW, Studio M10, Sweco, Teun Verberne Consultancy, VELUX, en Jansen by ods, tevens partner van Circubuild. Jansen by ods is meer bepaald bezig met de ontwikkeling van demontabele stalen gevelconstructies voor de proeftuin. Met Harvest Bay en de Oogstkaart heeft Jansen by ods al heel wat bewezen rond circulair bouwen.
Het Living Lab 040 staat open voor nog meer partnerschappen met bedrijven die hun eigen ontwikkelingen willen toetsen of verbeteren op het vlak van duurzaamheid of daar meer kennis over willen opdoen. Meer info vind je op de website van Living Lab 040.