Circulaire projecten bij geselecteerde laureaten Henry van de Velde Awards: stem op jouw favoriet

Naar jaarlijkse traditie zet Flanders DC met de Henry van de Velde Awards projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. Uit honderden inzendingen heeft de professionele jury nu 27 winnaars in negen categorieën geselecteerd. Daarbij zijn ook verschillende circulaire producten of projecten. Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient, kom je te weten tijdens de feestelijke uitreiking en opening van de expo in Bozar op dinsdag 7 februari 2023. Nog tot 20 december kan het publiek stemmen op zijn favoriete project voor de Public Gold Award en daarmee bovendien een designprijs in de wacht slepen.

In de categorie Spaces is onder meer Maarleerplek Leuven een van de geselecteerde laureaten, een tijdelijke circulaire inrichting van de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom, naar een ontwerp van POLO Architects.

In de categorie Crafts vinden we op de driekoppige shortlist het project Glasstromen van designbureau Kuyckxmeers. Glasstromen is een reeks van vazen, ontstaan uit een onderzoek naar toepassingen van moeilijk te recycleren glas.

Leaudegem van HelloWater en de K Bio, noodverlichting op basis van biocirculair materiaal ontworpen door studio PART in opdracht van ETAP Lighting, zijn laureaat in de categorie Environment.

In de categorie Business Innovation is EVOLVE 4EL23 een van de winnaars. Het gaat om een meervoudige brandstofmotor ontworpen door Pars Pro Toto in opdracht van Anglo Belgian Corporation die de overgang faciliteert van fossiele brandstof naar zero-carbonbrandstof. Hij kan gebruikt worden voor zowel energieproductie als voor het transport van goederen.

°Plug, winnaar in de categorie Consumer, is een modulair lichtarmatuur in buisvorm gemaakt van aluminium dat een minimum aan materialen bevat en energiezuinig, moduleerbaar, herbruikbaar en recycleerbaar is. Het werd ontworpen door Frits Jeuris in opdracht van Eden Design.

In de categorie Digital Product staat Cocom, ontwikkeld door Bedja Design voor Cocom, op de shortlist. Dat is een applicatie voor het flexibel huren en verhuren van ruimtes voor daggebruik dankzij space sharing.

Ook No Time To Waste, een onderzoeksproject van Isabeau Goddé dat de mogelijkheden onderzoekt van pluis, een bijproduct van de textielindustrie, kan mogelijks interessante producten opleveren om de bouwsector meer circulair te maken. No Time To Waste is geselecteerd in de categorie Design Research.

In de categorie Habitat ten slotte, vinden we met Cango, ontworpen door Yellow Window in opdracht van Hahbo, en MiaCabana, ontworpen door iDNA voor Atrium Green, respectievelijk een mobiele zorgwoning en een modulair uitbreidbare cabana.


BRENG JE STEM UIT

Je kan alle 27 laureaten ontdekken en stemmen op jouw favoriet op deze website. Een stem uitbrengen voor de Public Gold Award kan nog tot 20 december.  

Vanaf januari 2023 kan je je via dezelfde website inschrijven voor de uitreiking van de Henry van de Velde Awards, die plaatsvindt op 7 februari 2023 in Bozar. De eraan gekoppelde expo, ook in Bozar opent, diezelfde dag haar deuren en zal gratis te bezoeken zijn tot 2 april.

Deel dit artikel:

Onze partners