Circulaire renovatie van Brussels kantoorgebouw Regent 47 gestart (NWLND Rogiers Vandeputte)
In Brussel zijn Alfa Group, In Advance en Beddeleem eind maart gestart met de renovatie van Regent 47, een verouderd kantoorgebouw aan de Regentlaan 47-48. NWLND Rogiers Vandeputte tekende het ontwerp voor de transformatie tot eigentijds werkcomplex en zette daarbij hoog in op aanpasbaarheid en hergebruik. Voor dat laatste kijken NWLND Rogiers Vandeputte en Whitewood, de bouwheer, ook verder dan de projectmuren, door vrijgekomen materialen die niet passen binnen het nieuwe programma online aan te bieden. In januari 2026 moet de renovatie klaar zijn.
De renovatie is in eerste instantie gericht op een vernieuwing van de gebouwschil en de technische installaties – het gebouw krijgt zonnepanelen, warmtepompen en geavanceerde systemen voor waterbeheer, maar moet het bestaande kantoorgebouw dus ook toekomstbestendig maken door het aanpasbaar te maken. Daarvoor zorgen verplaatsbare wanden van Beddeleem, die herindelingen mogelijk maken zonder structurele werken.
Door de maximale inzet op hergebruik – van structuur tot de interieurelementen – als tweede circulaire ambitie zal het project een voorbeeld worden op het vlak van circulair verbouwen. Het krijgt dan ook financiële ondersteuning en begeleiding van RENOLAB.B, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gericht op het ondersteunen van duurzame en circulaire renovatieprojecten.
NWLND Rogiers Vandeputte en Whitewood maken zich sterk dat een en ander het project een BREEAM Outstanding-certificaat zal opleveren.
Hergebruik ex situ
Opvallend op het vlak van hergebruik is dat NWLND Rogiers Vandeputte en Whitewood vrijgekomen materialen die niet kunnen worden hergebruikt in het nieuwe programma, denk aan bepaalde deuren, deurpompen, glazen of gesloten wanden en sanitaire meubels, zullen aanbieden via het online platform bazaar.build, dat zich richt tot ontwerpers, aannemers en bouwheren die circulair willen bouwen.
Elders gerecupereerde en ecologische materialen
Waar nieuwe materialen nodig zijn, zullen NWLND Rogiers Vandeputte en Whitewood kiezen voor elders gerecupereerde of ecologisch verantwoorde alternatieven.
Ventilatiekanalen in de gevel
Een van de meest opvallende ontwerpkeuzes is de integratie van ventilatiekanalen in de gevel – die trouwens deels wordt gerenoveerd met betonnen gevelpanelen van de achtergevel, als antwoord op de beperkte verdiepingshoogte van het gebouw die geen klassieke kanalen toeliet. De vernieuwde gevel krijgt zo een dynamiek van open en gesloten vlakken. Nieuwe ronde kolommen ondersteunen de gevelelementen waarin de ventilatiekanalen zijn geïntegreerd.
Bereikbaarheid
Naast de duurzame ingrepen zet Regent 47 ook in op bereikbaarheid. Het gebouw ligt op korte afstand van metrostation Kunst-Wet en diverse stedelijke voorzieningen en zal na de renovatie drie ondergrondse parkeerniveaus, een beveiligde fietsenstalling met laadpunten en een omgeving rijk aan lunchplekken, winkels en sportfaciliteiten bieden.
Het nieuwe kantoorvolume zal onderdak bieden aan diverse werkplekken, variërend in grootte van 546 tot 756 m², vergaderruimtes en archiefzalen.