Circulaire renovatie van gevel Nederlands ziekenhuis met Etex- en EQUITONE-panelen

In de eerste fase van een langdurige totaalrenovatie van Algemeen Ziekenhuis Nij Smellinghe in het Nederlandse Drachten, werd de gevel grondig aangepakt. Duurzaamheid en circulariteit speelden daarbij een belangrijke rol. Zo werden de huidige Etex-gevelpanelen voor 80% hergebruikt en aangevuld met nieuwe EQUITONE [pictura]-panelen, die gemaakt zijn van vezelcement, een combinatie van cement en natuurlijke vezels.

"Het deelproject gevelrenovatie, inmiddels volledig afgerond, is ontstaan vanuit onze ambitie om tegen 2030 energiepositief te zijn", begint Bertil Snijder, manager vastgoed & technisch beheer bij Nij Smellinghe zijn verhaal. "Die ambitie sluit mooi aan bij onze strategie om samen te werken aan duurzame zorg. We hebben verschillende ideeën besproken. Zo is bijvoorbeeld de mogelijkheid bekeken om de volledige gevel te vervangen door glaspanelen of nieuwe EQUITONE [pictura]-panelen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de bestaande Etex-gevelpanelen zo veel als mogelijk te hergebruiken, zodat we een minimum aan afval zouden creëren."

En net daar ligt ook de ambitie van aannemer Van Wijnen. "Ook in de bouwsector wordt duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker", aldus Joan Veenstra van Van Wijnen Groep. "Tegen 2025 willen wij volledig afvalvrij werken. Het is dan ook erg leuk om de kans te krijgen mee te werken aan een project dat past bij onze circulaire ambitie." 

"Bij EQUITONE, onderdeel van Etex, denken we in termen van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden", vertelt Jan-Willem Nieuwenhuis, accountmanager Oost-Nederland bij EQUITONE. "En daar is dit project een mooi voorbeeld van. Toen we voor het eerst met de aannemer, de architect en het ziekenhuis rond de tafel zaten, hadden we inderdaad het plan opgevat om de volledige gevel van het ziekenhuis te vervangen door nieuwe EQUITONE [pictura]-panelen. Toen we er echter achter kwamen dat de oorspronkelijke Etex-vezelcementpanelen nog in een nagenoeg uitstekende conditie verkeerden, hebben we besloten om zo veel mogelijk van de oorspronkelijke gevel te herstellen, te hergebruiken en vervolgens aan te vullen met nieuw materiaal. De Etex-panelen sluiten esthetisch ook mooi aan bij de nieuwe EQUITONE [pictura]-panelen.” 


Hoekjes afgezaagd

De bestaande Etex-panelen werden er eerst allemaal afgehaald. "Bij dat oogsten werd duidelijk dat de Etex-panelen destijds omkaderd tegen de gevel geplaatst waren, zodat er geen boorgaten in de panelen zelf zouden zitten", legt architect Foppe Doetjes van Van Manen en Zwart Architecten uit. "Door die keuze zijn de randen van de panelen doorheen de tijd wel bevuild geraakt. Om het best mogelijke resultaat af te leveren, besloten we om de hoekjes van de gevelpanelen af te zagen, zodat het vuil verwijderd werd. De panelen zijn bijgevolg wel iets kleiner geworden, maar dat zorgde al bij al niet echt voor problemen. De panelen werden vervolgens geschroefd teruggeplaatst."

"Het renovatieproject van het ziekenhuis Nij Smellinghe is voor EQUITONE een interessante testcase én een bron van inspiratie voor anderen omtrent circulariteit", aldus Maarten Milis, Divisional Sustainability Product Manager bij EQUITONE. "Dat heeft onder andere te maken met de schaal van het project. Zo is er meer dan 10.000 m2 aan gevelmateriaal aanwezig. Tests hebben dus uitgewezen dat zo'n 80 à 85% van dat materiaal hergebruikt kan worden. Bovendien wordt alles lokaal verwerkt, zodat er geen sprake is van grote transportafstanden. Ten slotte onderstreept deze case de duurzaamheid van ons materiaal. De platen die een nieuw leven kregen, zijn immers tot 24 jaar oud."


Ecologisch verhaal

"Dit project toont niet alleen de kwaliteit van onze materialen, maar ook dat we als producent meegaan in een ecologisch verhaal en graag constructief meedenken aan duurzame oplossingen. Zo dragen we samen ons steentje bij aan het milieu", besluit Jan-Willem Nieuwenhuis.

Deel dit artikel:

Onze partners