Circulaire uitbreiding voor meditatiecentrum in het groen (DMOA Architecten)

In de bossen van de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem werd Dhamma Pajjota, een meditatiecentrum van Vipassana Meditation, onlangs uitgebreid met een gebouw waar kan gekookt en gegeten worden en een gebouw met slaapkamers voorbehouden aan mannelijke bezoekers van het centrum. DMOA Architecten uit Leuven ontwierp beide uitbreidingen en deed dat op circulaire wijze: de gebouwen kunnen weer volledig uit elkaar worden gehaald en werden met zoveel mogelijk ecologische materialen gerealiseerd.

Kitchen Dining Building en Male Accomodition Building – dat zijn de namen die de twee gebouwen kregen – bieden respectievelijk plaats aan 120 personen en aan 60 mannen en zijn samen goed voor zo’n 1.200 m².

Beide gebouwen bestaan uit een houtskelet dat werd opgetrokken op een funderingsplaat met geothermie in gepolierd beton op isolatie. De funderingen zijn build to last; er kan later eenvoudig een nieuwe constructie op worden gebouwd. De twee houtstructuren bestaan uit demonteerbare spanten in gelamelleerd hout en houten prefab caissons van DUPAC gevuld met cellulose-isolatie – die desgewenst afgeschraapt en gerecycleerd worden.

Zowel in het gebouw met de industriële keuken en het restaurant als in het gebouw om te verblijven werkte DMOA Architecten met akoestische massieve wanden in duurzame kalkzandsteen. Die wanden, die voor 95% bestaan uit zand en voor 5% uit kalk, zijn volledig recycleerbaar.

Voor de interieurafwerking werd sierplaatmateriaal uit multiplex gebruikt. Dat werd geschroefd en dus omkeerbaar verwerkt. Ook de golfplaten die de daken vormen, werden geschroefd geplaatst. De ramen, geleverd door een Kroatische firma, bestaan uit naaldhout, aluminium en driedubbele beglazing en hebben een Cradle to Cradle-certificaat.

Naast de genoemde ecologische materialen, werden in het project ook nog onder meer houtvezelisolatie van GUTEX, houtvezelplaten van Agepan, larikshout en platen van OSB en Poolse den toegepast. Hout voert dus de boventoon, waardoor het project niet alleen minimale impact op het milieu heeft, maar ook volledig in harmonie is met zijn bosrijke omgeving.

Deel dit artikel:

Onze partners