Circular Real Estate 2020 toont dat draagvlak voor circulair bouwen blijft groeien

Even terug naar 28 november 2018. In Wilrijk organiseert Management Producties de eerste editie van Circular Real Estate, een seminarie dat projectontwikkelaars, architecten, aannemers en andere actoren uit de bouw- en vastgoedsector samenbrengt om hen te inspireren rond circulair bouwen. Brigitte Mouligneau, transitiemanager circulaire economie bij Vlaanderen Circulair, opende het event toen met de woorden: “De denkfase is voorbij, het is tijd voor daden”. Twee jaar later stelden we op de derde editie van Circular Real Estate vast dat aan die uitspraak gehoor werd gegeven: het draagvlak voor circulair bouwen is groter geworden. De circulaire projecten ook.

Het derde editie van Circular Real Estate, waar Circubuild mediapartner van was, ging door onder bijzonder omstandigheden. De reden daarvoor hoeven we u niet te geven. Management Producties besloot het event te laten doorgaan zoals gepland, weliswaar in een kleinere zaal in BluePoint in Antwerpen in plaats van in het Flageygebouw in Brussel, maar anticipeerde ook door heel het event daarnaast live te streamen. Zo’n 130 deelnemers volgden het event van thuis, een goeie 50 vanuit de zaal. Bij de sprekers hetzelfde verhaal: sommigen gaven hun presentatie van thuis uit via een live videoverbinding, anderen waren naar Antwerpen afgezakt.

Na een welkomstwoord van moderator Brigitte Mouligneau, transitiemanager circulaire economie bij Vlaanderen Circulair, was het aan Pascal Smet, Brussels staatssecretaris en onder meer bevoegd voor Stedenbouw. Via een videoverbinding deed hij zijn visie uit de doeken voor stedenbouw in de hoofdstad in relatie tot duurzaamheid en de circulaire economie en de ambities daarrond en legde hij uit waarom Brussel een trekker genoemd mag worden in de transitie naar circulair bouwen. “In het verleden was Brussel voorloper in passiefbouw, nu in circulair bouwen, dat veel verder gaat. Het is een evolutief concept dat niet enkel focust op energiezuinigheid, maar ook aandacht schenkt aan aanpasbaar ontwerpen en beperken en hergebruiken van materiaal. De Brusselse Bouwmeester en zijn team steken de hand uit naar bouwheren en ontwerpers en nodigen hen uit tot dialoog vanaf het prille begin van een project, wettelijk voorzien als projectvergaderingen. De discussie over duurzaamheid en circulariteit krijgt daarin een elementaire plaats." Daarna haalde hij enkele voorbeelden aan, onder meer de circulaire reconversie van de Philipstoren op het De Brouckèreplein.


Projecten met grotere schaal

Smets uiteenzetting klonk overtuigend en onderbouwd. Het klopt dan ook dat in en rond de hoofdstad inderdaad meer en meer circulaire projecten verrijzen. Dat bleek ook later op de namiddag, met een presentatie over Kantoor 2023, onderdeel van ZIN in No(o)ord, een ambitieus circulair vastgoedproject in de twee iconische WTC-toren in het hart van de Brusselse Noordwijk, en over Broeklin, een nieuw circulair project in Machelen, dat Uplace vervangt. Het eerste project werd toegelicht door Almut Fuhr, consulente duurzaam bouwen bij Het Facilitair Bedrijf, Michael Moradiellos del Molino (Drees & Sommer), projectleider van het ZIN in No(o)rd-project en Loïk Eyers, architect bij Jaspers-Eyers Architects. Normaal zou ook architect Johan Anrys van 51N4E, het andere betrokken architectenbureau, aanschuiven, maar die moest verstek geven omdat hij in quarantaine zat. Over Broeklin kwam Jan Van Lancker, CEO van Uplace, ontwikkelaar van het project, aan het woord.

Als u dan ook iets moet onthouden van dit event, dan wel dat er op twee jaar tijd duidelijk stappen zijn gezet. Waar het in de eerste editie van Circular Real Estate in 2018 nog voornamelijk ging over theorie en schuchtere circulaire (piloot)projecten, werd op Circular Real Estate 2020 duidelijk dat de eerste meer grootschalige circulaire projecten intussen in de steigers staan of zelfs al gerealiseerd zijn en circulair bouwen niet langer louter toekomstmuziek is.


Overdracht Circubuild-award

Steven Beckers, Cradle to Cracle-geaccrediteerd architect en onder meer oprichter van Lateral Thinking Factory en BIGH, had het ook nog over circulair ontwerpen en Mieke Vandenbrioucke (VIBE vzw), Ruben Braeken (Mosard) en Patrick Vandenbempt (Facadeclick) over circulaire bouwoplossingen. Christophe De Waele, divisiemanager Buildings bij Colruyt Group en Ivo Van Zandweghe, coördinator vakcentrum duurzame infrastructuur bij de winkelketen, getuigden dan weer over hoe zij circulariteit integreren in hun vastgoed. Wouter Coucke, Aquisition and Development Director bij Matexi en Nicolas Goffin, Head of Renewable Energy, Sustainable Property & Infrastructure bij Triodos Bank, zoemden om de namiddag te besluiten dieper in op de haalbaarheid en betaalbaarheid van circulair bouwen.

Tijdens een klein intermezzo was er ook nog tijd voor de – door corona virtuele – overdracht van de Circubuild-award van Groep Moris aan Eurabo.

Het mag na Circular Real Estate 2020 duidelijk zijn dat de oproep waarmee Brigitte Mouligneau twee jaar eerder de eerste editie van het event aftrapte, om denken en praten over circulair bouwen nu eindelijk eens om te zetten in daden, niet in dovemansoren is gevallen . “Maar we mogen nu niet op onze lauweren gaan rusten. Ik hoop dat iedereen die dit event heeft gevolgd, die boodschap ter harte neemt en wanneer hij straks naar huis gaat, actief aan de slag gaat om van circulair bouwen de norm te maken”, stuurde Mouligneau de deelnemers opnieuw met een opdracht huiswaarts.

Deel dit artikel:

Onze partners