Cirkelredeneringen: “Biophilic design tilt circulair (interieur)bouwen naar hoger niveau"

Onze huiscolumninste Birgitt Deckers houdt in haar nieuwe column een pleidooi voor biophilic design, wat circulair (interieur)bouwen volgens haar naar een hoger niveau tilt. “Haast iedereen werkt door de coronacrisis vandaag van thuis uit. In mijn home office zit ik vlak onder een dakkoepel en omring ik me met een klein dozijn kamerplanten. Ik vraag me dan ook af hoe het toch komt dat wij onszelf dagenlang in duffe kantooromgevingen opsluiten, totaal onnatuurlijk.” 

We zijn het er allemaal over eens: de wereld zal er post-covid niet meer hetzelfde uitzien. Ik vind het momenteel alleszins niet slecht. Verbondenheid en solidariteit zijn sterker dan ooit. Mensen zeggen terug goeiedag tegen elkaar op straat en werken is nog nooit zo persoonlijk geweest; we kijken letterlijk binnen in elkaars leven. Nu we weten dat dit kan, zal het samenhokken op kantoor er straks dan nog hetzelfde uitzien? De noodzaak van fysiek contact kan in vraag gesteld worden, maar de mens is anderzijds wel een sociaal wezen.

Diezelfde mens is nu wel bang om ziek te worden. Het vertrouwen is weg. De enige plek waar we ons wel nog veilig voelen, is de natuur. Zelf ben ik grote fan van het bos en daar ga ik zo vaak ik kan naartoe. Overal zie ik schoonheid. Ik maak macrofoto’s van bloemen of staar naar de grootsheid van bomen. Op zo’n momenten vraag ik me altijd af hoe het toch komt dat wij onszelf dagenlang in duffe kantooromgevingen steken, totaal onnatuurlijk.

Biophilic design geeft me gelijk. Het brengt elementen van de natuurlijke wereld naar de gebouwde omgeving voor een verhoogd welzijn en een betere gezondheid. Bioloog Edward O. Wilson kwam in de jaren 80 als eerste met het idee, Terrapin Bright Green brengt het vandaag in de praktijk met veertien richtlijnen voor gebouwen en interieur. De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk zorgen voor veel daglicht en veel groen. Kan ik alvast afvinken, in mijn home office zit ik vlak onder een grote dakkoepel en omring ik me met een klein dozijn kamerplanten. Ik voel me top in mijn minijungle. Aanwezigheid van water blijkt ook belangrijk. Logisch want we leven op de blauwe planeet. Iets subtieler is de richtlijn om gulden sneden te creëren. Indelingen volgens de rij van Fibonacci maken een ruimte dynamisch en brengen ze als het ware tot leven. Het is wetenschappelijk bewezen dat dergelijke werkomgevingen zorgen voor een lager ziekteverlet en young potentials aan boord houden. Net wat we nu nodig hebben.

We passen het al toe in duurzame bouwprojecten. Palazzo Verde van Stefano Boeri Architetti in Antwerpen, bijvoorbeeld, is een wooncomplex met groene façades die een verticaal stadsbos vormen, een binnentuin en drie daktuinen. Een nog mooier voorbeeld van biophilic design en écht circulair is modulebouw waarbij een zelfvoorzienende woning perfect georiënteerd ingeplant wordt in de omgeving, zonder die te schaden en terug weggenomen kan worden alsof er nooit iets geweest is.

Terug naar het begin van deze column: hoe gaan we post-covid te werk? Circulair bouwen en biophilic design zijn volgens mij het antwoord. Een flexibel ontworpen kantoor zouden we eenvoudig kunnen aanpassen om aan de regels van social distancing te kunnen beantwoorden. Een overvloed aan groen en gezonde binnenlucht tilt dat circulaire interieur dan weer naar een hoger niveau en zorgt voor meer geluk, gezondheid en welzijn. Nu veel mensen door de coronacrisis dichter bij de natuur gekomen zijn, zal er ingetwijfeld een groter draagvlak bestaan voor biophilic design.

Ik droom al om mee te bouwen aan die nieuwe wereld. Waar je een ruimte kan binnen wandelen en het gevoel hebt precies te zijn waar je hoort te zijn. Vrij, veilig en gezond. Zoals de natuur het bedoeld heeft.

Deel dit artikel:

Onze partners