Cirkelredeneringen: “Rechte lijnen en meer organisch bouwen zijn niet per se vijanden”

Onze huiscolumniste Birgitt Deckers van Studio Planeet heeft een deugddoende vakantie achter de rug. En ze heeft zich daarin niet enkel ontspannen, maar ook inspiratie opgedaan voor een van haar huidige projecten. “De laatste maanden was ik bezig met het ontwerpen van circulaire modulaire systemen voor de gebouwde wereld. Maar die zijn altijd recht terwijl ik hou van meer organische vormen, in harmonie met de natuur. Lars van Viaenen van Scape Agency toonde mij dat rechte lijnen en meer organisch bouwen en ontwerpen niet per se vijanden van elkaar moeten zijn.”

Vakantie is mijn grootste bron van inspiratie. De wereld toont me dan plots dingen die me anders niet zo opvallen. Beter gezegd, ik láát de wereld me dan dingen tonen, in de zeeën van tijd om alles rondom mij met verwondering te bestuderen. Deze zomer trok ik al kamperend kriskras door Kroatië en in deze en mijn volgende columns wil ik je graag vertellen hoe die reis me aan nieuwe inzichten hielpen voor Studio Planeet.

Laten we starten met canyoning in de Cetina-rivier in het zuiden. Biophilic interior design by nature daar: uitgeholde witte rotsen waarin nieuwe minibiotoopjes ontstaan zijn, schitterende schakeringen van grijze, groene en roze vlekken mos. En een soort van eendenkroosachtige plant die sommige rotsen bekleedde. Het leken wel poefjes in matgroen leder. Wil ik maar wat graag een trendkleur van maken.

Kleine kortsluiting in mijn hoofd ook, want de laatste maanden was ik bezig met het ontwerpen van modulaire systemen voor de gebouwde wereld, en die zijn recht op recht. Hoe kan ik in hemelsnaam die mooie organische vormen modulair maken?

Een ontmoeting met Lars van Vianen van Scape Agency, vorige week, leerde me dat het antwoord misschien wel in Artificial Intelligence of AI ligt. Lars vertelde me over een project waarin zijn bureau een algoritme gebaseerd op de vormen van honderden schelpen had losgelaten op skyscrapers met als doel een ontwerp te maken voor een gebouw in perfecte harmonie met de natuur. Tot mijn verbazing tonen de bevindingen van Lars’ bureau dat zo’n gebouw nog steeds kan bestaan uit rechte vlakken en volumes. We moeten ze gewoon wat dynamischer schikken, hier en daar laten uitspringen en wat getrapt naar boven toe bouwen. Als we dan ook nog wat groen toevoegen en werken met natuurlijke materialen en texturen, krijgen we vanzelf een biophilic circulaire skyscraper.

Al kan je zo’n ontwerp in theorie dus maken, circulaire designers en makers zullen het wel nog moeten omzetten in de praktijk. Maar ik ben hoopvol gestemd dat dat de toekomst is.

Als hoor ik je ook denken: moet dat allemaal? Ik heb helemaal niks met de natuur.

Dan zou ik je willen vragen: waar ben jij dan op vakantie geweest? Toevallig naar zee, in de bergen of in het bos?

Dat dacht ik al. We zoeken instinctief naar verbinding met de natuur om tot rust te komen, dus het lijkt me logisch dat we die rust ook in ons woon- en werkleven proberen te integreren.

Mijn visie is althans weer mooi scherp gesteld en ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.

Volgende keer neem ik je graag mee naar het Kroatische binnenland, waar ik nog een heel ander soort rust heb ontdekt. Tot dan, in hopelijk hartje indian summer in België!

Deel dit artikel:

Onze partners