Claire Dewispelaere (Sidati): “Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan prijsvraagstuk”

Volgens Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, is niet enkel het prijsvraagstuk van belang wanneer het gaat over biogebaseerde bouwmaterialen. Dat vertelde ze in een podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over die materialen.

Sidati is gespecialiseerd in houtbewerking en biogebaseerd bouwen. Zo is het bedrijf ook aannemer van The Exploded View Beyond Building. “Dat is een expo van van Biobased Creations, een huis dat biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen en -technieken toont, om te laten zien hoe de bouwsector zou kunnen verduurzamen”, verduidelijkt Dewispelaere. “Wij hebben de constructie in Nederland mee helpen afbouwen en ze dan op de terreinen van Kamp C terug opgebouwd.”

“Biogebaseerde materialen zijn veel aangenamer in gebruik”, gaat ze verder. “Ze laten zich makkelijk verwerken en plaatsen. Speciale gasmasker of pakken zijn niet nodig. De gezondheid van plaatsers, maar ook die van de mensen die in het huis gaan wonen dat ermee gebouwd is, vaart wel bij de toepassing van biogebaseerde materialen.”

Bij velen leeft wel nog het idee dat daar een stevig prijskaartje tegenover staat. “De prijsvraag wordt inderdaad nog altijd gesteld”, aldus Claire Dewispelaere. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we op het einde van de rit zeer concurrentieel zijn, omdat er meer speelt dan enkel de prijs, denk aan die voordelen over gezondheid maar ook op het vlak van recycleren bijvoorbeeld.”

Volgens Claire Dewispelaere willen steeds meer bouwers ook weten waar de producten vandaan komen. “Ze willen weten wat hun ontstaansgeschiedenis is”, zegt ze. “Wel, biogebaseerde materialen, die kunnen gewoon lokaal, op onze Belgische akkers, groeien. Dat is een meerwaarde.”

Op vlak van attestering hebben biogebaseerde bouwmaterialen nog stappen te zetten, al is het verhaal genuanceerder dan dat, zo vindt Claire Dewisepelaere. “Langs de ene kant moeten we inzetten op attestering, omdat we het vertrouwen moeten winnen van mensen om de biogebaseerde producten te gebruiken. Anderzijds kunnen wij als producent of bouwer ook gewoon onze kennis en expertise rond biogebaseerde materialen gebruiken om ervoor te zorgen dat ze worden toegepast. Cruciaal daarvoor is wel dat wij vroeg bij het bouw- en eigenlijk zelfs ontwerpproces worden betrokken.”

De podcast over biogebaseerde bouwmaterialen is te beluisteren via de link onder en naast dit artikel.

<iframe src='https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom' width='100%' height='241' frameborder='0' scrolling='no' seamless='true' style='width:100%; height:241px;'></iframe>

Deel dit artikel:

Onze partners