Het ontwerp van een kantoorgebouw mag qua creativiteit wel eens een tikkeltje meer zijn, vonden ze bij Carbofisc in Herstberge (Oostkamp). De nieuwe thuishaven van het boekhoud- en fiscaal kantoor is dan ook een mooi staaltje creativiteit, uit de architectenpen van Wood Architects uit Aalter. Ecologische creativiteit, want om milieuvriendelijk – én snel – te bouwen werd gekozen voor PEFC-gelabeld Cross Laminated Timber (CLT).
Langs de drukke Proosdijstraat in Hertsberge springt het prachtige gebouw van Carbofisc meteen in het oog, dankzij zijn specifieke vorm en de gevelbekleding in cortenstaal. "Het idee was om een fris en modern kantoorgebouw te realiseren dat een ware eyecatcher zou zijn", vertelt Alain Carels van het boekhoud- en fiscaal kantoor. "Maar we wilden ook een kantoorgebouw dat warmte uitstraalt, en daarom was de keuze voor hout als materiaal voor de zichtbare structuur snel gemaakt. Die keuze had ook andere voordelen: de snelheid van opbouw, de fijne textuur van het materiaal, het feit dat het een hernieuwbaar materiaal is en de natuurlijke geur."
"Hoewel het basisplan rechthoekig is, komt het gebouw schuin vanuit de grond gekropen, met de hoogste kant aan de straat. Het licht hellende dak is bekleed met asfalt en de voorgevel kenmerkt zich door een enorm raam dat zich uitstrekt over twee verdiepingen", zo beschrijft architect Piet Kerckhof de creatie.
Gezelligheid
De relatief steriel ogende buitenkant staat in schril contrast met de gezelligheid die je voelt eenmaal je het gebouw betreedt. Daar valt onmiddellijk de houten structuur op. Die is namelijk integraal zichtbaar. "De bouwheer wilde een minimalistische interieurinrichting. Die levert in combinatie met de zichtbare houten structuur een bijzonder rustgevende werkomgeving op, die transparantie en vertrouwen uitstraalt," aldus Kerckhof, "niet toevallig waarden die Carbofisc hoog in het vaandel voert."
"Het ecologische aspect van hout was ook niet onbelangrijk voor de bouwheer. In de huidige tijden is het maar normaal dat we met dat aspect rekening houden, want we willen allemaal dat de toestand van onze planeet er niet nog slechter op wordt. Om die reden werd gekozen voor PEFC-gelabeld hout."
Ook voor de architect is bouwen met hout een evidentie: "Houtbouw biedt heel wat voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethodes. Het is een duurzaam materiaal, maar ook een energetisch efficiënt want goed isolerend materiaal", vertelt Kerckhof, die daarbij volop de kaart van CLT of kruislaaghout trekt, meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen opgebouwd uit eenlaagse planken van massief hout. "Die techniek wint de laatste jaren enorm aan belang en dat is ook niet verwonderlijk. Bekijk gewoon al eens de architecturale vrijheid die bouwen met CLT met zich brengt: CLT is enorm veelzijdig en kan gecombineerd worden met andere duurzame bouwmaterialen", legt hij uit. "Maar vooral de bouwflexibiliteit van CLT was doorslaggevend in dit project. De afmetingen van de kavel waren niet erg gunstig: op een breedte van 17 meter moesten we een aantrekkelijke en functionele open bebouwing ontwerpen. Dat kon toch probleemloos dankzij de flexibiliteit van CLT. Én kostenefficiënt."
CO2-opslag
Om de ecologische voetafdruk nog meer te minimaliseren, opteerde Wood Architects voor een noord-zuidopstelling van het gebouw. De PV-installatie kan op die manier maximaal werken. Bovendien werd er gekozen voor een modulerende warmtepomp. "Maar het is toch vooral de houtconstructie die een grote ecologische bijdrage levert", aldus Kerckhof. "Hout heeft iets waardevols in zijn mars dat ons kan helpen de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden, iets wat andere bouwmaterialen, zoals beton, helemaal niet bieden: hout is het materiaal dat op de meest efficiënte manier CO2 opslaat. Door met hout te bouwen kunnen we CO2 tot wel honderd jaar stockeren. Als je weet dat we per kubieke meter hout 1 ton CO2 vastzetten in een gebouw en als je daarbij optelt dat de productie van 1 kubieke meter hout ook 1 ton minder CO2-uitstoot genereert dan de productie van beton, dan moet ik er geen tekening bij maken. De structuur van dit gebouw bevat 70 kubieke meter hout. We zorgen dus voor een CO2-opslag van 70 ton en daarenboven ook nog eens voor 70 ton minder CO2-uitstoot in vergelijking met de traditionele manier van bouwen."
"Het PEFC-label, wat in dit geval betekent dat het hout afkomstig is uit Europese duurzaam beheerde bossen, garandeert dat de 70 kubieke meter CLT die we gebruikten, in slechts drie seconden terug aangeplant wordt in de Europese bossen. Mooi toch?", besluit de architect.
Wie meer informatie wenst over PEFC-gecertifieerde bedrijven die gecertifieerd hout kunnen leveren in België kan een kijkje nemen op www.pefc.be of contact opnemen met Bernard Buntinx van PEFC, via bernard.buntinx@pefc.be of 02/227.56.52.