COGIVA en a2o architecten mogen historische vleugel Hof van Egmont in Mechelen duurzaam herbestemmen

Stad Mechelen heeft COGIVA aangesteld voor de herbestemming van de historische vleugel van het Hof van Egmont. Het voorstel van de projectontwikkelaar uit Keerbergen, die daarvoor samenwerkte met a2o architecten, wist dankzij een duurzaam ontwerp en een mix van woon-, handels- en horecafuncties het meest te overtuigen. COGIVA garandeert dat bij de verdere uitwerking van het voorontwerp de nodige aandacht zal gaan naar circulair bouwen. 

Het was het OCMW van Mechelen dat het geklasseerde gedeelte van het Hof van Egmont recent te koop aanbood. Het voorstel van COGIVA haalde het uiteindelijk uit dat van vijf andere kandidaat-kopers. In de globale visie die de projectontwikkelaar uit Keerbergen, die zich in de markt wil onderscheiden met een grote focus op duurzaamheid, samen met a2o architecten ontwikkelde voor de herbestemming van de vleugel, is op het gelijkvloers plaats voor handelspanden en horeca en op de verdiepingen voor ruime wooneenheden.

Het Hof van Egmont is gelegen op het Kardinaal Mercierplein, op de kruising van de Vesten en de centrumas tussen het marktplein en het station van Mechelen. De centrale ligging én de historische waarde van het pand, maken het ontwikkelingsdossier extra waardevol. “We zijn bijzonder trots dat we dit project in Mechelen, een stad met een toekomstvisie, mogen realiseren”, vertelt Paul Cordier, Managing Partner van COGIVA. “Ons ontwerp herwaardeert het erfgoed en brengt tegelijkertijd extra beleving aan de stadspoort.”

Het ontwerp combineert meer concreet negen ruime woonunits – twee duplexen van 290 m², één triplex van 303 m² en zes appartementen van tussen de 102 en 137 m² met inpandig terras of balkon aan de buitenkant – op de bovenverdiepingen met een commerciële invulling op het gelijkvloers, waar ook mogelijkheid is tot horecagelegenheden, inclusief terras in een groene omgeving. In het ontwerp is ook plaats voor een orangerie.


"Ecologische impact herleiden tot nul"

Zoals in alle projecten van COGIVA zal ook het ontwerp voor de herbestemming van de historische vleugel van het Hof van Egmont uitblinken op het vlak van duurzaamheid. “We willen het authentieke gebouw klaar maken voor de komende vijftig jaar: meer comfort, minder energieverbruik en optimale, langdurige bruikbaarheid. Dat doen we niet alleen door het oude gebouw te verduurzamen, maar ook door te zoeken naar een mix van kwalitatieve invullingen. We geloven dat we ook voor deze site in Mechelen de ecologische impact kunnen herleiden tot nul of ze zelfs energiepositief kunnen maken”, zegt Peter Breesch, Managing Partner van COGIVA. “Het is nog te vroeg om erover in detail te kunnen treden, maar wij kunnen garanderen dat in de verdere uitwerking van onze globale visie duurzaamheid en circulariteit een belangrijk uitgangspunt zullen vormen. In ons voorontwerp hebben we alvast heel wat duurzame bouwtechnieken gehanteerd.”

"De mogelijkheden voor de toekomstige invulling van de rest van site achter het bestaande woonzorgcentrum Hof van Egmont worden momenteel bekeken door middel van een haalbaarheidsstudie. De ambitie is om het hoofdgebouw eind dit jaar op de markt te brengen om er ook een woonproject van te maken. Belangrijk daarbij is dat het toekomstige project zich op een goede manier aansluit bij de erachter gelegen The Impact Factory”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling. In het hoofdgebouw waar Geypen het over heeft, zit nu nog woonzorgcentrum Hof van Egmont, maar dat verhuist naar een nieuwbouw op de site van het voormalige ziekenhuis aan de Zwartzustersvest. Deze zomer wordt begonnen met de afbraak van dat ziekenhuis.

Er wordt verwacht dat de herbestemming van de historische vleugel van het Hof van Egmont tegen midden 2026 klaar is. Het zorgverblijf dat vandaag in de gebouwen zit, mag het pand kosteloos gebruiken tot eind 2022.

Deel dit artikel:

Onze partners