Concrete Circularity Center presenteert resultaten

Het Concrete Circularity Center, een samenwerking tussen de KU Leuven, Buildwise, Groen Beton Vert en POM-West-Vlaanderen om innovatieve – lees: meer ecologische – betonmengsels te ontwikkelen en hun gebruik te promoten, presenteert op 20 juni in Acasus in Veurne zijn eerste resultaten. Het event ‘De katalysator voor circulair beton – het Circular Concrete Center wijst de weg naar de toekomst’ is gratis, maar registratie is wel verplicht.

Naast een presentatie waarin Niels Hulsbosch van Buildwise en Zeger Sierens van de KU Leuven uitleggen wat het Concrete Circularity Center geleerd heeft uit het testen en valideren van nieuwe betonmengels, is er in het event onder meer ook plaats voor getuigenissen van drie bedrijven die vandaag al werken met zogenaamd circulair beton en voor een panelgesprek waarin producenten van dat beton in dialoog gaan met aannemers. Het event, dat start om 15.30 uur, voorziet als afsluiter ook in een netwerkmoment met walking dinner. Het volledige programma vind je hier. Het event bijwonen is gratis, maar registreren is wel verplicht. Dat kan via dezelfde link.


Online platform

Het Concrete Circularity Center test niet alleen nieuwe betonmengsels op hun vorstbestendigheid, druk- en vorststerkte, waterabsorptie enzovoort, het begeleidt betonproducenten van zo’n nieuwe betonmengsels ook richting normering en attestering. Daarnaast werkt het aan een online platform waarop betonproducenten en bouwprofessionals alle mogelijk info kunnen vinden over circulair beton – gerecycleerde granulaten, groene alternatieven voor cement … –, naast technische fiches, cases en de daarbij betrokken bedrijven. Dat platform zal ook wordt gelanceerd op 20 juni.


Weldra eigen onderkomen

Het Concrete Circularity Center opereert nu nog uit enkele ateliers en loodsen naast Acasus in Veurne, maar het is de bedoeling dat die vervangen worden door een state-of-the-art onderzoeks- en demonstratiegebouw, dat bereikbaar zal zijn via de ingang van Acasus. De omgevingsvergunning voor dat nieuwe gebouw, dat het Circular Concrete Center zal heten, werd vorige week aangevraagd. Het werd ontworpen door DENC-STUDIO, dat in de zomer van 2022 de ontwerpwedstrijd won die het Concrete Circularity Center had uitgeschreven. Daarover brachten we toen dit artikel (in het artikel is nog sprake van het Concrete Circularity Center, maar ondertussen veranderde de naam van het te bouwen onderzoeks- en demonstratiegebouw dus naar Circular Concrete Center. Het onderzoeksproject heet voor all duidelijkheid dus nog wel Concrete Circularity Center, red.).

Deel dit artikel:

Onze partners