CONIX RDBM Architects brengt boek uit over MULTI

‘Working with. MULTI. Open debate, public interior and circularity. A graphical documentary’. Zo luidt de naam van een boek dat CONIX RDBM Architects deze maand uitbrengt. De publicatie is een vorm van verslaggeving en reflectie over de totstandkoming van het MULTI-project in Brussel en wordt officieel voorgesteld aan het publiek tijdens twee boeklanceringen, op 24 november in Antwerpen en op 29 november in Brussel. Aan die boekvoorstellingen zijn respectievelijk een panelgesprek en een interview met de verschillende auteurs gekoppeld.

De publicatie ‘working with. MULTI. Open debate, public interior and circularity. A graphical documentary’ brengt het verhaal van MULTI, de circulaire reconversie van de beroemde Philips-toren aan het De Brouckèreplein in Brussel tot een nieuw gebouw met een gemengd programma met publieke meerwaarde, opgeleverd in december 2021. Ze doet dat op een documenterende manier. Zo vind je in het boek onder meer een reeks kritische (!) artikels die het project, laureaat van be.exemplary in 2017, in een breder debat plaatsen. De bijdragen zijn respectievelijk van Kristiaan Borret (bouwmeester maitre architecte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Asli Çicek (architect), Sven Sterken (KU Leuven), Valérie Vermandel (Whitewood), Gwen Vreven (Immobel Group), Frederik Jacobs (CONIX RDBM Architects), Tomas Ooms (Studio Tuin en Wereld) en Lionel Billiet en Arne Vande Capelle (ROTOR).

Voorts bevat het boek, dat met publiek debat, publiek interieur en circulariteit drie grote topics heeft die de uitgangspunten en ambities van het MULTI-project volgen, ontwerptekeningen, fragmenten van het BIM-model, schetsen, maquettes, geannoteerde productietekeningen ... Ook een fotografische reportage van het bouwproces is in het boek te vinden. Het is dus zowel een kijkboek als een leesboek.

De volgorde van de documenten in het boek is niet chronologisch, maar eerder relationeel. Voor de foto’s in het boek zorgde Jasper van der Linden.

Het boek werd door Tomas Ooms van Studio Tuin en Wereld geredigeerd en wordt uitgegeven door CONIX RDBM Architects. Tomas Ooms: "Deze grafische documentatie richt zich op de detaillering, de materialisatie, het vakmanschap en het maakproces en wil daarmee inzicht geven in het proces waarmee MULTI tot stand kwam."

‘Working with. MULTI. Open debate, public interior and circularity. A graphical documentary’ kost 49 euro en kan je bestellen door een mailtje te sturen naar info@conix.be, met de vermelding ‘Boek MULTI’.


Twee boekvoorstellingen

Op donderdag 24 november organiseert CONIX RDBM Architects een eerste voorstelling van het boek. Die gaat door in CASA CONIX, het eigen – circulaire – kantoor in Antwerpen, en gaat gepaard met een panelgesprek rond hergebruik en reconversie in Antwerpen. De vragen hoe de sinjorenstad haar bestaande ruimtelijke potentieel vandaag actualiseert en of ze daarbij al inzet op hergebruik, zullen besproken worden door de experten ter zake. Het panel bestaat uit Waldo Galle (Vrije Universiteit Brussel en VITO), Valérie Vermandel (Whitewood) en Marlen Boller, Harry Seuntjens en Tom Van Laer (laatstejaarsstudenten aan de Universiteit Antwerpen). Geert Vyncke van CONIX RDBM Architects modereert het debat.

CASA CONIX is gelegen aan de Mechelsesteenweg 64 in Antwerpen. De boekvoorstelling begint om 17.30 uur en eindigt – na het panelgesprek – om 18.30 uur. Daarna is er tijd voor een hapje en een drankje. Een geleid bezoek doorheen CASA CONIX is mogelijk.

Op dinsdag 29 november gaat in het MULTI-project zelf een tweede boekvoorstelling door. CONIX RDBM Architects laat dan de verschillende auteurs aan het woord.

Het MULTI-gebouw is gelegen aan de Anspachlaan 1 in Brussel. De boekvoorstelling begint om 19 uur en eindigt om 20 uur. Ook in Brussel kan je daarna genieten van een hapje en een drankje.

Wil je erbij zijn in Antwerpen en/of Brussel? Stuur dan tegen ten laatste 21 november een mailtje naar Marion van Willegen via m.vanwillegen@conixrdbm.com.

Een korte teaser over het boek kan je hier bekijken.

Deel dit artikel:

Onze partners