De Bouwschil, C3A en Bureau Bouwtechniek werken aan circulaire gevels in BIM

In samenwerking met en op initiatief van De Bouwschil werken Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek en Jos Vandamme van C3A momenteel aan een circulaire gevel. Begin juni organiseerde De Bouwschil een inspirerende livestreamsessie waarin De Preter en Vandamme daar dieper op ingingen. Waar de Preter het had over de praktijk, toonde Vandamme hoe BIM-met-Revit daarbij kan helpen. Ook Foresight & Innovation Consultant Stefaan Vandist nam het woord.

De drie partners die samen aan de circulaire gevel werken buigen zich niet enkel over de opbouw, maar ook over de latere fases van afbraak en herbestemming. De Preter: “In plaats van er heel veel over te praten en na te denken, kunnen we het theoretisch model ook effectief bouwen om te zien waar we tegenaan kijken. Productoverschrijdend nadenken over oplossingen is absoluut essentieel wanneer je niet alleen op constructie, maar ook op afbraak en herbestemming focust.”

De Bouwschil, C3A en Bureau Bouwtechniek zullen hun ideeën aan de hand van enkele mock-ups visualiseren. De Preter: “Bij ons op kantoor gebruikten we mock-ups al langer als contractuele mijlpaal. Het laat ons toe om eventuele fouten heel vroeg in de kiem te smoren. Bovendien verplicht het ons om al eens op voorhand met alle leveranciers, aannemers en andere betrokkenen samen te zitten. De mock-up van de circulaire gevel zullen we gebruiken bij wijze van experiment, om te zien voor welke uitdagingen we staan bij de opbouw, afbraak en herbestemming van een circulaire gevel.”

In de sessie kwam naast De Preter en Vandamme ook Foresight & Innovation Consultant Stefaan Vandist aan het woord. Hij had het onder meer over stedelijke oplossingen voor een toekomstbestendige samenleving.

Wie de volledige livestream wil bekijken of er een uitgebreid verslag over wil lezen kan dat via deze link

Jos Vandamme vatte in een video van 20 minuutjes ook nog eens samen hoe circulaire gevels kunnen worden gebouwd en vooral hoe BIM-met-Revit daarbij kan helpen. Die samenvatting valt via deze link te bekijken.

Deel dit artikel:

Onze partners